Villabewoners willen af van friteskraam

21 july 2011
Hilversum

Foto: ANP

Bijlard parkeert als hij niet op de markt staat zijn rijdende verkoopkraam en zijn roodwit gekleurde bestelbus met het opschrift 'Verse Frieten' pontificaal op de oprit van zijn woning. Dat vinden de bewoners van de chique wijk geen gezicht. 'Ze willen gewoon niet dat wij daar wonen', zei mevrouw Bijlard woensdag bij de Raad van State.

De gemeente Hilversum is het eens met de buren en heeft de patatboer een dwangsom opgelegd op het parkeren van de verkoopwagen. Maar de villabewoners willen dat de gemeente een stap verder zet en het echtpaar Bijlard sommeert om ook de bestelbus uit de tuin te verwijderen. Die mag van de gemeente blijven staan. De verkoopkraam staat tijdelijk op de Bonairelaan. 'Zolang we dwangsommen riskeren zetten we hem niet bij ons', zei Bijlard. Zodra de Raad van State de dwangsom onderuit haalt gaat de verkoopwagen terug naar zijn stallingsplaats aan de Surinamelaan. De mobiele friteskraam die 140.000 euro heeft gekost wil Bijlard niet op een plek zetten waar hij er geen toezicht op kan houden.

De buren van Bijlard vroegen op hun beurt de Raad van State woensdag om de door de gemeente verleende vergunning voor een tweede uitrit te vernietigen en een veto uit te spreken over een verleende vergunning voor vergroting van de garage. Daar wordt volgens de buren voedsel opgeslagen. 'Het zijn allemaal bedrijfsmatige activiteiten die in een woonwijk niet zijn toegestaan', zei hun raadman M. de Boorder. Bijlard ontkent dit en zegt de berging te gebruiken voor fietsen en tuinstoelen.

Uitspraken in de drie rechtszaken volgen binnen enkele weken. (Cerberus)