Doortje Kusters hoort voor de 103e keer het verjaardagslied

31 may 2011
Loosdrecht

Ze zag het levenslicht 30 september 1907 in het Limburgse plaatsje Wittem. Hier bracht ze haar jeugd door, maar op haar zeventiende was ze toe aan een andere uitdaging. Ze verruilde het arme Limburg voor het rijke Amsterdam. Ze ontmoette hier haar grote liefde en kwam te werken in het Carlton en het Amstel Hotel.

Het is niet altijd lang leve de lol geweest in de hoofdstad. Tijdens de oorlog zat haar man met andere onderduikers verstopt in het huis aan de Weteringsschans. Kusters sprak goed Duits wat haar redding bleek. Haar man is nooit ontdekt.

Jaren later brak ze na een val haar heup en kon ze niet meer voor haar zelf zorgen. Daarom woont Kusters nu al weer twintig jaar in het verzorgingshuis De Emtinckhof in Loosdrecht. Hier moest ook zij geloven aan de moeilijke materie van het ouder worden.

Door haar beperkingen - ze is aan één oog blind en heeft een gehoorapparaatje en rollator nodig - heeft ze haar wereld kleiner zien worden. Kijken naar haar favoriete programma The Bold and The Beautiful is er niet meer bij en ook de krant lezen behoort tot het verleden. Toch laat Kusters zich niet uit het veld slaan. Haar levensvreugde en humor houden haar op de been.

Dit laat ze duidelijk zien aan haar visite op deze mooie dag. Onder hen burgermeester Martijn Smit. Kusters lacht en is blij met alle felicitaties. 'Zelfs mijn ochtendzuster is mij vanochtend komen feliciteren. Ik dacht dat zij niet wist dat ik jarig was', vertelt ze vrolijk.

De verjaardag is nog jong en de kamer staat al vol met bloemen en verjaardagskaarten. 'Er zullen nog wel meer komen', kijkt Kusters vooruit.