Bloemenbuurt Hilversum straalt door investeringen corporaties

10 may 2012
Hilversum

Met de renovatie van de originele Dudok-huizen in de Anemonebuurt en het opknappen van de rijksmonumenten in de Ericabuurt begint de Hilversumse Bloemenbuurt weer te stralen. Dat bleek woensdag bij de feestelijke monumentendag, georganiseerd door woningcorporaties Dudok Wonen en de Alliantie in samenwerking met Versa Welzijn. Voor buurtbewoners waren er volop activiteiten die in het teken stonden van het culturele erfgoed in deze buurt. Ook architectuurliefhebbers en kinderen kwamen aan hun trekken met respectievelijk een wandeling en activiteiten in buurtcentrum De Lelie.

Voor bewoners van de Anemonebuurt was er een gezellige borrel op het plein voor het icoon De Openbare Leeszaal aan de Neuweg. Directeur Wonen van Dudok Wonen, Christine Willems, zette de heer Elshout in het zonnetje. Hij was één van de eerste huurders waarvan het Dudok-huis aan de binnen- en buitenkant is opgeknapt. 'Het voelt weer als een nieuw huis. Ik ben erg tevreden', aldus een enthousiaste heer Elshout. Inmiddels zijn meer dan vijftig huizen gerenoveerd. 'Het is mooi om te zien dat de 8,5 miljoen euro die we investeren zich uitbetaalt', aldus Willems. 'De buurt krijgt haar allure weer terug. Nog voor de zomer zijn alle huizen aan de buitenkant gerenoveerd in de Anemonebuurt met de originele stijlkenmerken van architect W.M. Dudok. Eind 2012 zijn ook alle huizen aan de binnenkant opgeknapt.

Tegelijkertijd vierden bewoners uit de Ericabuurt het honderdjarig bestaan van de Ericastraat en het opknappen van de rijksmonumenten van de heer E. Verschuyl. De erfafscheidingen zijn op verzoek van bewoners weer in ere hersteld en de oorspronkelijke kleuren zijn weer teruggebracht op de gevels. Directeur Joan van der Burgt van de Alliantie reikte aan 'buurtarchivaris' Wim van der Klis het eerste exemplaar uit van het, speciaal voor deze gelegenheid uitgegeven, boekje over de rijke historie van de Ericabuurt. 'Een buurt waar we bijzonder trots op zijn', aldus Van der Burgt.

In de Bloemenbuurt is en wordt door Dudok Wonen, de Alliantie en de gemeente Hilversum meer dan 80 miljoen euro geïnvesteerd. Het gaat om bijvoorbeeld de renovatie van 560 Dudok-huizen, de restauratie van de Clemenskerk, het opknappen van de Ericabuurt en Geraniumschool, aanpak voor openbare ruimte en de realisatie van De Nieuwe Egelantier.