Fototentoonstelling The Rolling Stones bij galerie V!PS

10 july 2012
Rotterdam

Aanleiding voor de tentoonstelling is de vijftigste verjaardag van The Rolling Stones en het daarbij behorende fotoboek The Rolling Stones: 50. V!PS-baas Peter de Raaf werkte voor een groot deel mee aan dit boek, waarin opvallend veel werk van Nederlandse fotografen is te zien.

Rauwer
De Raaf maakte voor de tentoonstelling een selectie van de beste Rolling Stones-foto's uit zijn collectie. Hij stuitte hierbij op foto's van onder meer de Nederlandse fotografen Rob Bosboom, Rob Verhorst, Dimitri Hakke, Michel Linssen. Maar ook werk van Philip Townsend, die de eerste Stones fotoshoot maakte in 1963, en Bill Wymann, oud-bassist van de Stones, is te bewonderen.

Verder koos De Raaf voor nooit eerder tentoongestelde foto's van de Deense fotograaf Bent Rej. 'Daar zit bijvoorbeeld een bijzondere momentopname tussen waarin alle vijf de Stones poseren in huiselijke sferen', legt De Raaf uit.

'Een schitterend beeld, waarin de groep eens een keer niet op een 'rock-n-roll manier' is vastgelegd. Het zou bij wijze van spreke zo in de huiskamer van mijn ouders kunnen zijn gefotografeerd.' Volgens De Raaf heeft bijna elke bekende fotograaf wel een momentopname van The Stones in zijn collectie. 'Dat is niet zo gek. Het is naast The Beatles een van de meeste unieke en bekendste bands ter wereld. Groot verschil is dat The Rolling Stones nog wat heftiger en rauwer zijn dan The Beatles.'

Ron Wood
Tussen al het fotogeweld is ook een kleine selectie schilderwerk te bewonderen van niemand minder dan Ronnie Wood. Dit zijn veelal portretten van Mick Jagger en de andere Stones-leden. Rolling Stones-fans die naar de opening van de tentoonstelling komen met de hoop dat ze een glimp opvangen van de gitarist kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen.

Alhoewel Wood al jarenlang samenwerkt met V!PS-eigenaar en initiatiefnemer Peter de Raaf, is de kans klein dat de gitarist donderdag ook aanwezig is. 'De media strooit graag met dit soort geruchten, maar naar mijn weten is hij er tijdens de opening niet. Hij heeft wel toegezegd om in de toekomst langs te komen, mochten de Stones weer in Nederland gaan touren. Dan zullen we ook proberen nog een tentoonstelling van Wood te openen.'

Tijdens de opening van The Rolling Stones 50 treedt Erwin Nyhoff op met een tribute to The Stones. De tentoonstelling is nog tot en met 15 september te zien bij acht galerie├źn in het Westelijk Handelsterrein.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.vipsart.nl.