Rotterdam vs Aruba: Bezoek aan buurland Curaçao

26 june 2013
Rotterdam

Deel 30: Bezoek aan buurland Curaçao 

Jackie: Aruba - Curaçao
Voor het eerst in mijn leven Gio, ben ik in jouw buurland Curaçao geweest. Geweldig! Terwijl ik eerlijk gezegd voorheen de eilanden over één kam scheerde, ben ik daar toch op teruggekomen. Curaçaoënaars, althans degenen die ik uitgebreid heb gesproken, willen helemaal niet met Arubanen vergeleken worden. Het lijkt erger dan Rotterdam – Amsterdam, Feyenoord - Ajax en andersom. Wij zijn beter. Wij kunnen meer. Wij hebben meer. Een duidelijke kloof tussen beide eilanden.

Ik, als leek, dacht dat ze allen hetzelfde waren: iets meer dan 100.000 inwoners, omgeven door blauwe zee, stranden, het hele jaar de zon op hun hoofd, het spreken van de Papiamentse taal en het hele jaar door veel Hollanders op bezoek. Maar nee, hoe durfde ik? Werd er gezegd. Curaçao heeft een cultuur, een historie en Aruba is gecreëerd door immigranten ergens midden 20e eeuw.

Ook de mensen leken anders. Donkerder, maar dat is puur uiterlijk. Maar ook expressiever, temperamentvoller in vergelijking met de rustige, relaxte Arubanen. Of was het puur toeval dat ik samen met een collega achter een auto reed waarvan de bestuurder luid toeterend een vol flesje bier uit zijn raam smeet die vervolgens uit elkaar spatte op straat? Ik hou wel van een beetje pit, daar hoor je mij niet over klagen, maar het viel me wel op. Of de lachwekkende arrogantie, waarvan ik mij nog steeds bewonderend afvraag of het gespeeld is of dat dit echt in het bloed zit.

Ik ben er nog niet achter, dus ik denk dat ik het buureiland een tweede bezoek breng. Overigens stop ik dan maar geen waardevolle spullen meer in mijn koffer. Want mijn laptop was mooi verdwenen toen ik bij terugkomst mijn koffer van de bagageband haalde.

Gio: een eigen cultuur
Jackie, welkom op ‘nos hermana Isla Korsou’. Dit betekent: welkom op ons zustereiland Curaçao. Wist je dat ik half Arubaan en half Curaçaoënaar ben? Mijn moeder komt uit Curaçao en mijn vader uit Aruba. Als kind gingen wij jaarlijks naar het buureiland voor verjaardagen en voor de feestdagen. Ik vond het altijd heel leuk om weer op Curaçao te zijn. Wat je al zegt, het ligt heel dicht bij Aruba maar heeft wel een eigen cultuur. Historisch gezien heeft Curaçao veel meer meegemaakt dan Aruba en dat zie je terug in de cultuur en in de mensen.

Jackie, je volgende stop moet Bonaire zijn. Dat is ook een heel mooi eiland. Bonaire is ook heel anders dan Aruba en Curaçao. De mensen op Bonaire zijn een stuk rustiger en de zee vind ik zelf veel mooier dan op de andere ABC-eilanden. Daardoor is het een perfecte locatie om te duiken. Bonaire is qua oppervlakte groter dan Aruba en heeft een stuk minder bewoners, zo’n 15.700 inwoners. Hierdoor heb je ook veel natuur en stranden waar je bijna niemand tegen zal komen.

Het is niet dat wij elkaar niet mogen, maar wij hebben allemaal onze eigen cultuur en eigen normen en waarden. En vergeet niet dat het Papiaments anders wordt gesproken en geschreven op Aruba, Curaçao en Bonaire. Wij zijn allemaal hele trotse mensen en zullen onze eilanden ook beschermen. Aan de andere kant werken de ABC-eilanden ook heel goed samen op veel vlakken. Wij zullen er altijd voor elkaar zijn.

Jackie, je moet nooit waardevolle spullen in je koffer zetten en dit geldt voor alle bestemmingen op de wereld. Overal vind je dieven die je spullen willen stelen. Misschien een mooie lesje voor de volgende keer ;-).

Lees meer:
Deel 1: Mañana Mañana
Deel 2: Afterwork borrel
Deel 3: Klauteren of Shaken
Deel 4: Shake what your mama gave you!

Deel 5: Oliebollen en een nieuwjaarsduik
Deel 6: Vreemdgaan
Deel 7: Aangeklede Chihuahua's en zwerfhonden
Deel 8: Een spulletje voor Appel-billen
Deel 9: Stuiptrekkende mini-krokodillen 
Deel 10: Cocktails en Glühwein
Deel 11: Heimwee
Deel 12: Afscheid van 'tante Bea'
Deel 13: In het vliegtuig
Deel 14: Carnaval
Deel 15: Salsales
Deel 16: Dominante vrouw en machoman
Deel 17: Dia di Himno y Bandera Aruba
Deel 18: Pasen
Deel 19: Gooihoofd en Draaikop
Deel 20: Fietsen
Deel 21: De tram
Deel 22: Vrolijk gekleurd afmaakhok
Deel 23: Koninginnedag
Deel 24: Ziek op een tropisch eiland
Deel 25: Jackie's verjaardag
Deel 26: Herinneringen ophalen
Deel 27: Politiek
Deel 28: Drugsproblemen
Deel 29: Zomercarnaval