Portret: Brandon Baan maakt documentaire over Feyenoord [video]

21 june 2013
Rotterdam

Brandon is 20 jaar oud en geboren en getogen in Rotterdam. Het Feyenoord-gevoel is hem met de paplepel ingegoten. “Ik ben pal naast de Kuip in het Sint Clara-ziekenhuis geboren, meer Rotterdammer dan dat kan je haast niet zijn!” aldus Brandon. Afgelopen jaar heeft hij zijn studie Fotografie afgerond aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waarna hij kort na afstuderen zijn eigen bedrijf is begonnen.
 
De documentaire
Het legioen van Feyenoord staat bekend om zijn samenhorigheid en kameraadschap. Geen legioen zoals dat van Feyenoord: geen woorden, maar daden. Brandon werd door vriend Leonardo Pansier benaderd met het idee om het Feyenoord-gevoel te visualiseren in een documentaire. Zo zijn de twee begonnen aan een samenwerking waarbij Brandon als videomaker zijn hart op kan halen. “De titel van de documentaire, ‘The Other Side of the Heart is White’, is heel bewust gekozen. Ongeacht je afkomst, werk, religie of handicap, we hebben allemaal een ding gemeen, en dat is dat de andere kant van je hart wit is,” stelt Brandon met volle overtuiging.
 
Buiten dat de documentaire dit specifieke Feyenoord-gevoel uitdraagt, waarin ook diverse Feyenoordfans aan het woord komen, besteed Brandon ook zeker aandacht aan Rotterdam zelf. “Ik heb de mogelijkheid gekregen om met een helikopter over Rotterdam te vliegen, om zo de herkenbare plekken op beeld vast te kunnen leggen.” Zo zien we onder andere de Willemsbrug, Rotterdam Zuid, de Rijnhaven, de Erasmusbrug en natuurlijk de Kuip voorbijkomen. “Dit zijn plekken die bij de kijker persoonlijke gevoelens of herinneringen op kunnen wekken. En dat is precies waar het om draait, het gevoel!” aldus Brandon.

Controle
Brandon is gepassioneerd en vooral serieus in zijn vak als videomaker en fotograaf. Zijn kracht is dan ook de eigen stijl die hij heeft gecreëerd in de afgelopen jaren. “Ik zie en doe alles op mijn manier. Als ik op locatie kom heb ik direct een overzicht van de omgeving, en zie ik de beelden al vanuit verschillende hoeken met de bijpassende lenzen. Het enige wat ik dan hoef te doen is de puzzel visueel in elkaar te zetten, wat ik voor deze documentaire ook heb gedaan.”
 
Brandon vindt het belangrijk om alle controle over zijn materiaal te hebben. Daarom heeft hij de documentaire helemaal zelf gefilmd en bewerkt. “Zo is het eindresultaat precies geworden zoals dat ik dat in mijn hoofd heb voorgesteld”, aldus Brandon.
 
RTV Rijnmond
Op zaterdag 27 april 2013 is de trailer van de documentaire voor het eerst vertoond bij RTV Rijnmond, waar onder andere Willem van Hanegem zijn enthousiasme liet blijken. Waar en wanneer de documentaire precies gelanceerd wordt moet nog besloten worden. De verwachting is dat dit rond de start van het nieuwe voetbalseizoen zal zijn.

Dit portret is onderdeel van de reeks 'Portretten van bijzondere Rotterdammers'. Deze portretten zijn gemaakt door studenten van de Hogeschool Rotterdam. 

Video: Brandon Baan