Wietpas zorgt voor toename drugsrunners

14 september 2012
Rotterdam

“Weinig mensen willen zich laten registreren voor een wietpas, waardoor de straathandel toeneemt. De VVD Rotterdam vraagt zich dan ook af of de wietpas wel moet worden ingevoerd in Rotterdam”, aldus fractievoorzitter Maarten van de Donk.

De wietpas bestaat uit twee delen, het ingezetenencriterium en het besloten clubcriterium. Het eerste houdt in dat mensen uit het buitenland worden geweerd in coffeeshops, terwijl het tweede inhoudt dat alleen mensen die geregistreerd zijn softdrugs kunnen kopen in coffeeshops. In Maastricht pleit burgemeester Hoes nu al voor afschaffen van het tweede criterium. De VVD Rotterdam kan zich hierin vinden, en heeft gevraagd of de burgemeester dit ook voor Rotterdam wil bepleiten.

Ook het aantal drugsrunners lijkt niet te zijn afgenomen in Maastricht. De VVD Rotterdam vroeg hier al eerder aandacht voor, omdat veel drugsrunners in Maastricht van Rotterdamse komaf zijn. De VVD heeft de burgemeester gevraagd of nog steeds een groot aantal drugsrunners in Maastricht of elders in Nederland van Rotterdamse komaf is. Van de Donk: “Indien dit het geval is moet hier nog harder tegen worden opgetreden. Dan wordt het duidelijk dat een snelle loopbaan in de drugs weinig oplevert.”