Ondanks leegstand blijft Rotterdam bouwen

29 may 2012
Rotterdam

Nadat de winkeliers van de Nieuwe Binnenweg, West Kruiskade, Witte de Withstraat en Van Oldebarneveldstraat aan de bel trokken over de leegstand van winkels, volgde een vergadering van de gemeenteraadscommissie voor Economie waar het onderwerp aan de orde kwam.

Daar buitelden raadsleden over elkaar heen om hun zorgen te uiten. 'De grote vraag blijft of de gemeente de ontwikkeling van leegstand kan tegen gaan', citeerde fractieleider Ronald Schneider van de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam uit een brief aan de raad van de dienst Stadsontwikkeling. En even later: 'Je schrikt je eigenlijk dood, er is helemaal geen beleid.' En: 'Er dreigt een enorm overaanbod, wat is daar aan te doen?' Schneider wil een prognose van overaanbod van vierkante meters per bouwproject tot 2017, om gericht op de rem te kunnen trappen. Maar die zegde de wethouder niet toe.

Middelen
Dan de coördinatie met de deelgemeente. Bijvoorbeeld de Noorderboulevard en Zwart Janstraat in Rotterdam Noord. Schneider: 'De deelgemeente zet zich daarvoor in terwijl de stad zegt: wij gaan voor de A-locaties.' Ook Karakus' eigen Partij van de Arbeid toonde zich kritisch op dat punt. Peggy Wijntuin: 'Welk perspectief biedt u ondernemers zoals in de Middellandstraat die het wel goed doen en zien dat ze in de steek worden gelaten?' Karakus: 'Ik zou hen zeggen: "Blijf gewoon ondernemen. Het gaat hartstikke goed met u. Maar wij gaan er vanuit de overheid er geen middelen in stoppen om deze winkelstraat overeind te houden."

Verkassen
Een voorbeeld dat Karakus meer dan eens noemde van een straat die juist wel goed functioneert, is de Nieuwe Binnenweg. Maar daarover meldden de winkeliers een dag eerder juist, tijdens een debat georganiseerd door de Kamer van Koophandel, dat ze stuk voor stuk benaderd zijn om te verkassen. Waar naartoe? Naar een van de nieuwe complexen, zoals de nog te bouwen kubus van Rem Koolhaas Forum (38.000 vierkante meter voor winkels erbij) aan de Coolsingel. Daarvoor worden nog huurders gezocht.

'We zijn allemaal gebeld', klonk het vanuit de ondernemers in de zaal. Maar geen enkele winkelier van die straat is op het aanbod ingegaan. Nee, waarom zouden ze ook, de straatformule van gespecialiseerde winkels werkt immers goed. Het gezegde never change a winning team, wordt in elk geval door de ondernemers zelf goed begrepen.