Wietpas inbreuk op privacy?

25 may 2012
Rotterdam

Schending van de privacy is een nieuw probleem dat de wietpas met zich meebrengt. Het probleem werd aan het licht gebracht door coffeeshop ‘Club 88' in Geleen. Ondanks afspraken met de gemeente, over bescherming van de privacy, probeert de politie daar namelijk de ledenlijst en de klantgegevens op te vragen. Ook in Maastricht en Breda zouden klantgegevens zijn opgevraagd.  De klanten komen zo extern in een systeem terecht, dat in sommige gevallen voor derden raadpleegbaar is. Denk aan de convenantpartners, zoals het verbond van verzekeraars. 

Coffeeshop eigenaar van Café Out of Time's "Puck”, in deelgemeente Feyenoord, maakt zich zorgen om de veiligheid van de gegevens die klanten moeten opgeven. Hij is bekend met de praktijken in Brabant en Limburg, waar de gegevens aan derden verstrekt worden. ,,Drugstoeristen? Daar maak ik me geen zorgen over, wel over de veiligheid van de klantgegevens”, aldus de eigenaar. 

Om te zorgen dat de klanten in Rotterdam wel een wietpas aan kunnen vragen zonder dat hun gegevens opgevraagd kunnen worden door derden, geeft advocaat André Beckers het volgende advies aan de Rotterdamse coffeeshops: ,,Laat de gemeente zwart op wit beloven dat geen persoonsgegevens de coffeeshop verlaten. Doen ze dat niet? Dan beloof je klanten geen geheimhouding."