Douanita moet Blijdorp verlaten

01 may 2012
Rotterdam

'Iedereen binnen de Diergaarde vindt het vreselijk', vertelt een verzorger. 'Maar het is voor haar eigen bestwil'.

Vanaf de eerste dag dat de vertrekkende olifant geĆÆntroduceerd werd in de kudde, is Douanita een lastpak geweest. In de strijd om de hiĆ«rarchie legde zij het af tegen de iets oudere Berhardine, dochter van Irma. Maar nadat Berhardine enige jaren geleden vertrok naar Dublin brandde de strijd weer los. Eigenlijk zou Irma de baas moeten zijn, maar dat is een echte 'goedsul'. Daarom wil Douanita elke dag haar leiderschap bewijzen door de andere dikhuiden te intimideren. Meestal is dat bij olifanten na een tijdje niet meer nodig en wordt haar dominantie geaccepteerd, maar in het geval van Douanita gebeurt dat dus niet. Omdat haar gedrag voor onrust zorgt binnen de kudde moet ze nu verhuizen.

In Praag komt zij terecht in een geheel nieuw verblijf met twee wat oudere olifanten en enkele jongere exemplaren. Hier ligt voor haar de kans om de baas of matriarch te worden van de nieuwe groep. Ook al vanwege het feit dat zij hoogzwanger is en nog dit jaar een kalf zal baren. Drie keer eerder kreeg Dounaita een jong in Blijdorp, waarvan Throng-Nhi (2003) en Tonya (2009) nog in leven zijn.

Douane-icoon
Verzorger Rob van Loon schat haar kansen in Praag hoog in. Hij heeft Douanita nog van boord gehaald van een Oost-Duits vrachtschip. De douane nam het verwaarloosde weesje in beslag omdat de papieren niet in orde waren. Het kleintje was op doorreis naar een Tsjechische dierentuin. Omdat Blijdorp de deskundigheid in huis had, mocht de jonge olifant naar de Rotterdamse Diergaarde waar ze nog tot eind mei zit. Het vertrek valt niet echt in goede aarde.

Behalve bij de verzorgers blijkt Douanita te zijn uitgegroeid tot een icoon bij de douane. In meer dan zestig publicaties van deze dienst komt zij voor. En ook Hans Vervat, directeur van Matrans Holding, die haar heeft geadopteerd ziet zijn 'petekind' met pijn in zijn hart vertrekken. Door de nieuwe situatie zonder Douanita ontstaat er voor de kudde wel een uitgelezen kans om in Blijdorp weer een hechte familiegroep samen te stellen.