Sjoelen verbroedert culturen

31 may 2011

Penningmeester Dick Hazelzet vertelt hoe het allemaal begon. In 2001 zag hij dat het Opzoomerprogramma vooral gericht was op de straat en de jeugd. 'Voor de ouderen was er niets meer. Zo ontstond het idee voor de 55+ sociëteit waarbij we allerlei activiteiten voor ouderen organiseren in het wijkgebouw in de Clemensstraat. In 2005 werd ons gevraagd mee te helpen met de integratie van allochtone ouderen. Wij waren net begonnen met de sjoelmiddagen, dus legden we de ouderen uit wat sjoelen is. Ze waren meteen heel enthousiast. Het project heet dan ook "Speelse integratie". Van lieverlee groeide de groep', vertelt hij.

'Sinds 2008 gaan we met het team en een paar sjoelbakken naar de ouderen toe. We trekken heel Rotterdam door. Al bijna zeshonderd mensen deden mee. Ze vinden het allemaal heel leuk en doen graag mee.' Het project is inmiddels erg in trek bij de verschillende fondsen en de politiek en komt regelmatig in de publiciteit. Het sjoelen in het wijkgebouw vindt eens in de veertien dagen plaats op de woensdagmiddag. Daarnaast organiseert de stichting spelmiddagen met bingo, voorlichtingsmiddagen over actuele onderwerpen en diavoorstellingen over vroeger, allemaal in het wijkgebouw. Twee keer per jaar bezoeken de leden het museum en ieder jaar maken ze een dagtocht.

Hazelzet: 'Ons hoofddoel is ouderen uit hun isolement halen. Sommigen zitten alleen maar thuis, en als ze dan een keertje zijn langs geweest bij een activiteit, hoor je ze toch zeggen: "Hé, dat was leuk". Ze raken na de eerste keer al meteen enthousiast. Dat doet me plezier. De mensen zijn blij en dankbaar. Ze bellen wel eens de volgende dag op om te vertellen dat ze het zo fijn gehad hebben. Sommigen kijken ook echt uit naar het dagje weg. Zelf zal ik me nooit vervelen; ik houd van muziek en spelletjes. Maar de meeste ouderen hebben vaak geen hobby's. Die doen verder niet zoveel. Dan vinden ze het prachtig als ze ineens een uitstapje kunnen maken en wij ze over die drempel heen helpen.

Rondleiding over en door Maastunnel

CHARLOIS - Stadgids Joke-Minke Arendz geeft weer te voet excursies door de stad en gaat daarbij ook over en door de Maastunnel naar Oud-Charlois op 21 augustus. Verhalen over de geschiedenis, de bouw,de architectuur de kunst van de Maastunnel(1942). Duur 2 uur, kosten 9? pp, exclusief vervoer terug. Mensen met hoogtevrees (steile roltrap) kunnen met de lift mee. Start: Ingang Euromast. Reserverenen info: tel. 010-4135681, [email protected].