Jazz-musici krijgen monument

31 may 2011
Rotterdam

Volgens de voorzitter van de stichting Rotterdam Jazz Artist Memorial, Ruud van Middelkoop, strijden een aantal deelgemeenten nog om deze eer. Voor De Echo is een tipje van die geheime sluier reeds opgelicht: het jazzmonument komt waarschijnlijk in de wijk Feijenoord.

Dit initiatief ontstond tijdens de begrafenis in Crooswijk van de op 16 oktober 2008 overleden jazzdrummer Tony Viola. Het was daar dat journalist Jim Postma in zijn toespraak pleitte voor een opvang- en verzorgingstehuis van oudere kunstenaars, waaronder (jazz-)musici en hen daarmee in de stad te eren. Bekende Rotterdammers zoals Jules Deelder, Eric Vloeimans en Paul van de Laar schaarden zich achter dit idee in samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst.

Concertpromotor Dineke Baart ging met de uitwerking aan de slag en dit resulteerde in eerste instantie tot een gedenkplaat voor Tony Viola door kunstenares Louise 'Poeki' Lagerwey. Ook ontwierp zij het logo 'R+Jam' voor de in eind 2009 opgerichte jazzstichting. Vervolgens werden tekenaars en cartoonisten in de stad uitgenodigd om van de overleden jazzmusici portretillustraties te maken op geƫmailleerde platen van 100 x 70 centimeter.

Onder meer van de saxofonist , Piet le Blanc, zangeres Mitsey Smeekens en Jaap Valkhoff (accordeon). Inmiddels gaat het om meer dan 100 overleden jazzmusici. De gedenkplaten zijn ontworpen door Wouter Tulp, Joost Swarte, Martin Lodewijk, Peter Pontiac, Robert van der Kroft, Theo van den Boogaard, Lorenzo de Bruin, Martin Valkhoff en Jan Kruis.

Volgend jaar verschijnt een boek over de geschiedenis van de jazz in Rotterdam.

Foto: Rinus Vuik