Palestina-activisten demonstreren bij Doelen

20 february 2013
Rotterdam

Dit deden zij met een protestkoor en een solidariteitsdemonstratie voor hongerstakende Palestijnse gevangenen die in Israel zonder proces vastzitten.

'Wij hebben niets tegen Israelische kunst of artiesten', aldus de activisten, 'Maar wel tegen de 'Brand Israel Campagne' , waarmee de Israëlische regering gezelschappen als het Jerusalem Quartet op tournee stuurt om het staatsimago op te vijzelen via kunst en cultuur om Israëls mensenrechtenschendingen en apartheid te verdoezelen.'

De voortdurende bezetting en de uitbreiding van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, de instandhouding van de afscheidingsmuur op Palestijns grondgebied, de sloop van meer dan 24.000 huizen van Palestijnse families, de verstikkende blokkade van de Gazastrook en verwoestende aanvallen van 2008-2009 waarbij ruim 1400 Palestijnse burgers om het leven kwamen, alsmede de recente 8-daagse oorlog tegen Gaza in november 2012 - het zijn slechts enkele van de feiten die Israël uit het geheugen van de wereldbevolking tracht weg te dringen door middel van deze zogenaamde Brand Israel Campaign.

Culturele boycot
De Rotterdamse protestactie vond plaats in het kader van een culturele boycot, gepropageerd vanuit de Beweging voor Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Hiermee hoopt de BDS-beweging de Israëlische regering onder druk te zetten om een einde te maken aan de langdurige militaire bezetting en apartheid ten aanzien van Palestijnen. Naast het 'boycotkoor' voor de ingang van De Doelen, werd een fop-concertprogramma uitgedeeld, dat informatie gaf over Israëls propagandadoelen met buitenlandse kunstuitvoeringen. De flyer legt ook uit waarom een culturele boycot gerechtvaardigd zou zijn.