Jongeren terroriseren Kralingen

06 december 2012
Rotterdam

"Wij ontvangen in toenemende mate klachten van buurtbewoners rondom de Gerdesiaweg over groepen jonge en voornamelijk Marokkaanse buurtverpesters. Vernielingen zijn aan de orde van de dag, zoals het recent opblazen van een parkeerautomaat, evenals bedreigend en soms zelfs gewelddadig gedrag", vertelt Mosch in de brief.

Meisjes en vrouwen worden volgens Leefbaar lastiggevallen en uitgescholden en mijden plekken in en om de Gerdesiaweg. Triest dieptepunt was de mishandeling van een bejaarde man door een groep jongeren op 15 november. Mosch: "Het lijkt erop dat veel probleemjongeren, die voorheen de 'Lusthofgroep' vormden, zich verplaatst hebben naar de Gerdesiaweg en daar nu de buurt terroriseren. Op doordeweekse dagen, maar zeker in de weekenden zijn er meerdere groepen, met soms tientallen jongeren, uitermate irritant en intimiderend aanwezig, waardoor vooral oudere buurtbewoners bepaalde straten en pleinen mijden."

De veiligheidsindex van Kralingen West bevestigt het geschetste beeld en laat al jaren een gestage stijging zien van zaken als agressie en overlast van jongeren op straat. Leefbaar Rotterdam wil dat de harde kern van buurtverpesters middels straffen en gebiedsverboden van straat gehaald wordt en dat de meelopers op effectieve wijze, bijvoorbeeld via contact met ouders, worden gecorrigeerd. Het is voor Leefbaar onaanvaardbaar dat senioren belaagd worden en uit angst voor de dader hun huis niet uit kunnen. "Het lijkt ons daarbij een goede zaak om ook in deze wijk op zeer korte termijn de Buurt Bestuurt uit te rollen", aldus Mosch.