Jachthaven Wilgenhoek vernieuwd: plaats voor 325 boten

19 april 2012
Vinkeveen

Voorheen beschikte de jachthaven over een kleine 250 ligplaatsen, gebouwd rondom twee en later drie legakkers. Alle steigers en ligplaatsen zijn gesloopt; en de legakkers weg gegraven. Daarvoor in de plaats is één hoofdsteiger gekomen. Aan deze steiger bevinden zich zijsteigers met vingerpieren, voorzien van ruime boxen voor iedere ligplaats, zodat de boten makkelijk in en uit kunnen varen. De boten liggen nu ook met de kop in de wind in plaats van dwars op de wind, zoals voorheen.

De steigers zijn riant breed. Gasten kunnen elkaar met gemak passeren. In de nieuwe situatie biedt de jachthaven plaats aan circa 325 boten. ,,Door de veranderende economie heb je meer klanten en meer werk nodig," zegt Felix van de Linden. ,,Het weg graven van de eilanden is ten gunste gekomen van ruimere ligplaatsen. Gekozen is voor drijvende steigers, die op hun plaats worden gehouden door stalen buispalen. ,,Onderhoudsvriendelijk, want het hout van de steigers ligt hoog en droog boven water," legt Felix uit. ,,De vingerpieren zijn dusdanig aan de zijsteigers gemonteerd, dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Een prachtig en goed doordacht systeem. Vijftig procent van de Franse zeehavens is er mee uitgerust."

De Wilgenhoek heeft geïnvesteerd in moderne faciliteiten. Er is een aantal boothuizen geplaatst en ligplaatshouders kunnen met een pasje water en stroom afnemen bij palen op de steigers. Na het zomerseizoen gaat de renovatie aan wal van start. Het kantoor en de winkel maken plaats voor een nieuw havenkantoor met een 'ship shop' en twee winkels met watersport gebonden bedrijven. De werkplaats wordt uitgebreid en er komt een restaurant met een terras aan het water alsmede 18 recreatieappartementen.

Voor meer informatie: www.de-wilgenhoek.nl