Waterwoning Wilnis mooiste woonboot van Nederland

13 february 2015
Wilnis

'Wij wilden ruimte om ons heen maar wel in een gemeenschap' vertelt Jeroen B. 'Wij woonden op een woonboot. Hebben toen een wereldreis gemaakt en besloten toen we terugkwamen toch weer een woonboot te kopen'.

'We waren meteen verliefd toen we dit bij de makelaar zagen' zegt Sandra. 'De oude woonboot die er lag voldeed niet meer aan de eisen en zo kwamen we op het idee om een nieuwe woonboot te bouwen,' vervolgt Jeroen. 'Geen aannemer durfde het aan omdat het ontwerp afwijkt van een normale woonboot. Dus hebben we uiteindelijk alles zelf gedaan met een aantal onderaannemers voor gevel, dak en installatie. Er moest een nieuwe beschoeiing komen en er moest gebaggerd worden. In totaal zijn we er 2,5 jaar mee bezig geweest. In juli 2011 zijn we begonnen met afbreken en eind september 2011 kwam de nieuwe boot. Omdat wij aan het eind van een slootje liggen en er verder geen vaarverbinding is, was het vervoer van de bakken geen eenvoudige opgave. Op de dag dat dit gebeurde is de Bovendijk ook afgezet. De boot bestaat uit twee bakken van 2,5 bij 20 meter en 3,5 bij 20 meter. Via de Kromme Mijdrecht zijn de bakken vervoerd. Daarna zijn ze met een dieplader naar de Bovendijk gebracht en de laatste 250 meter heeft de boer met de trekker de bakken vervoerd.'

Hij vervolgt: 'Er waren wel spannende momenten. Wordt het toch niet te hoog. Want de woonark was te hoog volgens het bestemmingsplan en moest dus zakken. Dat is gebeurd door ballast aan te brengen in de vorm van een betonnen vloer. Maar dan moet het ook nog waterpas zijn,' vertelt Jeroen.

'Via het tijdschrift 'Vlot' een gratis tijdschrift voor woonbooteigenaars, werd de prijsvraag aangekondigd en wij wilden graag de architect John Kusters uit Nijmegen de eer gunnen,' zegt Jeroen. Renate Meijer (hoofdredacteur van Vlot en initiatiefnemer) vertelt dat er wel architectuurprijzen zijn voor huizen maar niet voor woonboten. 'Woonboten hebben ook geen juridische status. Veel gemeenten hebben er moeite mee. Bovendien heeft elke gemeente weer andere regels voor woonboten. Wij wilden dat doorbreken omdat je prachtige woonboten hebt. De bewoners maken bewust de keuze om te gaan wonen in een woonboot. Van de achttien inzendingen heeft de jury bestaande uit een architect, copywriter, waterprojectontwikkelaar en hoofdredacteur van Architectuur.nl en ik er vier uitgekozen. Twee woonboten uit Utrecht, één uit Amsterdam en dus één uit van de winnende waterwoning uit Wilnis,' meldt Renate.