College wil permanent bewonen recreatiewoning legaliseren

22 october 2013

Het college van B en W onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het permanent wonen in recreatiewoningen te legaliseren.

Het college loopt echter tegen belemmeringen aan. Zo zijn de huidige regels dat permanente bewoning van stacaravans en chalets niet gelegaliseerd kunnen worden. In Mijdrecht (Molenland en Hoofdweg) en Vinkeveen (plassengebied) zijn relatief veel chalets aanwezig.

De provincie stelt ook als eis dat de recreatiewoning niet binnen de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur (de verbinding tussen natuurgebieden) mag liggen. Deze zone sluit echter bijna direct aan op de lintbebouwing van Vinkeveen. En de recreatiewoningen in Waterrijck liggen ook binnen dit gebied.

Daarnaast moeten de recreatiewoning voldoen aan bouwtechnische eisen. Voor woningen in complexen als Waterrijck, maar ook appartementengebouwen bij de Veenderij aan de Groenlandsekade in Vinkeveen, geldt dat legalisatie alleen en dan tegelijk mogelijk is als het gehele complex aan de eisen voldoet. 'In de praktijk is dat nergens het geval', meldt het college aan de gemeenteraad.

De procedures die doorlopen moeten worden om permanente bewoning mogelijk te maken zijn tijdrovend en kostbaar, zowel voor de eigenaren en gemeente. De gemeente wil daarom eerst zekerheid hebben dat de procedures tot een goed einde kunnen worden gebracht voordat deze worden opgestart. Daarom gaat de gemeente met de provincie praten.