Kettinggesprek: 'De mannen willen echt kookles'

12 december 2012
Wilnis

Zij nodigt haar collega Simone Reijm uit voor het volgende gesprek. Naast haar baan bij het werving- en selectiebureau, geeft Simone kookworkshops (www.kokenmetsimone.nl), een succesvolle en drukke bezigheid. Twee jaar geleden is zij er mee begonnen en Linda is heel benieuwd waar zij zichzelf ziet over twee jaar.

Simone: ,,Ik hoop op dezelfde plek als nu. Ik heb niet de ambitie om een eigen restaurant of een cateringbedrijf te beginnen. Als het zo blijft lopen, ben ik heel tevreden, want het gaat heel goed; boven verwachting zelfs."

Waarom ben je er aan begonnen?

,,Uit hobby en liefhebberij. Mijn man en ik zijn allebei gek op koken. We deden wel eens een workshop hier en een wijnproeverij daar. Alles wat we ergens hadden gegeten maakten we thuis weer na. We zijn dol op sushi en toen we voor veel geld een workshop hadden gevolgd in Amsterdam dacht ik: 'dat kan ik leuker en lekkerder'. Dus ik heb spullen aangeschaft, de stoute schoenen aangetrokken en ben een eigen bedrijf begonnen: 'Koken met Simone'. Het breidt zich nog steeds uit. Ik heb op het ogenblik drie opdrachten per week."

Je doet het naast je andere baan; overweeg je niet om het fulltime te gaan doen?

,,Nee, ik heb een heel fijne baan en een heel fijne baas. Hij staat voor 200 procent achter mij en als ik een dag wil ruilen kan dat ook. Ik werk als managementassistente, dat doe ik mijn hele leven al en dat vind ik ook leuk. En het geeft mij zekerheid. Dat werk doe ik de eerste dagen van de week en op donderdag, vrijdag en zaterdag ben ik druk met 'Koken met Simone'."

Waar doe je dat? Hier thuis?

,,Ik werk alleen maar op locatie. Ik heb veel geïnvesteerd in mooie serviezen en goede pannen. Voor een workshop pak ik alles in en neem het mee naar mensen thuis, daar maak ik de keuken tot mijzelf, geef de workshop en als alles klaar is gaan de deelnemers aan tafel en ruim ik de keuken op. Vervolgens maak ik nog een nagerecht en daarna ga ik weer naar huis."

Wat klinkt dat heerlijk, welke mensen doen dit?

,,Hier in de regio is het een kwestie van mond-tot-mondreclame. Maar ik sta met een advertentie op Marktplaats en de meest opdrachten komen daar vandaan. Mijn werkgebied is Noord en Zuid Holland en Utrecht. Mijn klantenkring bestaat uit vriendinnen, vrijgezellenclubjes of gezinnen. Ik had bijvoorbeeld deze maand een gezin, dat geen zin had om Sinterklaas te vieren maar met elkaar iets leuks wilde doen. Mannen komen ook regelmatig, maar die willen echt kookles van me. Bijvoorbeeld Italiaans leren koken of tapas maken. Het handige aan sushi maken is dat je daar de keuken niet voor nodig hebt; dat doen we aan tafel. Ik heb laatst nog een workshop gegeven bij een bedrijf in de kantine. Ik bereid alles thuis voor, kook de rijst, snijd de overige ingrediënten en als de workshop klaar is krijgen ze een uitgebreide werkbeschrijving mee."

Wat voor soort workshops geef je?

,,Sushi natuurlijk; we maken vier soorten en dat is een volledige maaltijd inclusief zeewiersalade. Bij een Italiaanse workshop leer je pasta draaien, een mooie saus maken, risotto maken en gevulde forel uit de oven bereiden. Dat is tenminste mijn voorstel, maar als mensen iets anders willen, kan dat ook. Alles is bespreekbaar. En dan is er ook de tapasworkshop. Die is heel ruim; daar zijn zoveel diverse hapjes bij mogelijk. Als mensen iets niet lekker vinden, ruilen we dat voor iets anders. Ik ben laatst nog met mijn man naar Barcelona geweest en om in het land zelf tapas te proeven. Daar heb ik weer leuke nieuwe ideeën opgedaan.

Voor feesten of partijen regel ik ook catering, voortbordurend op een tapasbuffet.Als er een aanvraag is voor een groot evenement, doe ik dat met mijn man samen.

Een andere leuke activiteit zijn de kooklessen aan kinderen. Straks ga ik daar naar toe en vandaag staat ei op het programma en dan leer ik ze een aantal verschillende recepten die je met ei kunt maken, zoals eiwitschuim en mayonaise. We doen dat samen en stellen ook een kookboekje samen van de gerechten die aan bod komen. Ik geef die lessen op de Willespoort. Die school heeft een variogroep ontwikkeld; een naschoolse activiteit waarin kinderen voor verschillende dingen kunnen kiezen. Voorheen werd dat gesubsidieerd door de gemeente en gaf ik les op een school in Vinkeveen. Vanwege bezuinigingen is de subsidie stopgezet. De Willespoort wilde die activiteiten toch kunnen bieden en doet dat nu in deze vorm: de variogroep."

Het lijkt mij een hele organisatie.

,,Dat is het ook. Dat koken alleen is de kunst niet. Maar je moet goed kunnen plannen, creatief zijn en weer nieuwe dingen bedenken. En dan ook nog zo'n middag of avond gezellig aan elkaar praten. Dat zijn allemaal zaken die er bij komen kijken. Gelukkig heb ik al die eigenschappen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

,,Suzanne 't Hart. Zij is leerkracht op de Willespoort en is heel actief voor de variogroep. Ze begeleidt ook leerprojecten voor andere scholen. Ik wil graag van haar weten of er ook mogelijkheden zijn om die variogroep ook op andere scholen te introduceren."