Sylvia Bijl schrijft boek over lijdensweg van dochter Anouk

25 march 2014
Van Ewijcksluis

Aan Anouk's dood ging een periode van ruim anderhalf jaar vooraf, waarin ze in de medische molen terecht kwam. Zij werd tijdens het longeren van een paard omver getrokken. In het ziekenhuis werden gescheurde enkelbanden vastgesteld. In werkelijkheid bleek het een fractuur te zijn, gevolgd door distrofie, het begin van alle ellende.

Depressie

Er volgen meerdere behandelingen en operaties. Terwijl Anouk knokt om beter te worden, krijgt ze ook nog de diagnose 'ernstige depressie'. Naar Anouk zelf wordt niet geluisterd, zij heeft het idee dat er meer aan de hand is. Ondank veel symptomen die daar op wijzen, wordt pas een week voor haar overlijden een hersentumor vastgesteld.

Uitbehandeld

Nadat geprobeerd is de tumor te verwijderen, komt de neurochirurg met de verpletterende mededeling dat er niets meer voor Anouk gedaan kan worden. In de laatste dagen regelt Anouk zelf haar eigen uitvaart. Anouk sterft thuis op 1 oktober 2011, zes dagen na de operatie.

Boek

Haar moeder Sylvia heeft met toewijding en verdriet een boek geschreven over de moeilijke tijd die haar dochter en zij als gezin hebben doorgemaakt tijdens het ziekteproces van Anouk. Het gezin bestaat verder uit vader Arjan en dochter Anne Jet, die inmiddels 17 jaar is.

Sylvia: "Het was vreselijk om te horen dat Anouk zich zo gekwetst heeft gevoeld.'' Maar er is meer: "In de door ons opgevraagde ziekenhuisdossiers heb ik schokkende dingen gelezen. Het had niet zo hoeven gaan. Er is ons zo veel ontnomen.''

Blijf volharden

Hoe moeilijk het ook is, toch wil Sylvia haar boek aan de buitenwereld presenteren: "Ik heb het allereerst gedaan voor Anouk. In mei 2011 opperde zij: 'mam we moeten er een boek over schrijven, ze luisteren echt niet naar mij en ik word ook niet geloofd'. Ik wil graag met dit boek mensen die in de medische molen terechtkomen op hun hart drukken dat zij vooral bij hun eigen gevoel blijven. Dat zij blijven doorvragen en volharden. Dat zij zich niet neerleggen bij een diagnose als deze voor hun gevoel niet juist is. Maar ook dat er de mogelijkheid bestaat om klachten in te dienen. Dit komt de kwaliteit van de gezondheidszorg ten goede. Uiteindelijk zijn er na een lange periode van verweerschriften en hoorzittingen processen in gang gezet om ervoor te zorgen dat fouten en miscommunicatie zoveel mogelijk worden voorkomen.''

Confronteren

Verder wil Sylvia met de inhoud van dit boek artsen en behandelaars bereiken en confronteren met wat hun handelen en wijze van communiceren teweeg kan brengen.

'Dokter, u luistert wéér niet' is een waargebeurd verhaal, waarin verkeerde diagnoses, missers in communicatie en het niet gehoord worden als patiënt centraal staan. Dit boek is een indrukwekkend portret van een bijzonder leven.

De presentatie van het boek is vrijdag 28 maart om 16.00 uur in hotel-eetcafé De Brug in Van Ewijcksluis. Iedereen is welkom. 'Dokter, u luistert weer niet', ISBN: 978-94-022-0645-6 uitgeverij Boekscout.