Stranding Grieks stoomschip Eugenia op dijk Den Helder in Nostalgia

22 november 2013
Den Helder

Deze onderwerpen komen vandaag - zondag 24 november - van 12 tot 15 uur allemaal voorbij in Nostalgia bij de Lokale Omroep Stichting.

Dirk Moerman, voormalig gezagvoerder van Wijsmuller sleepboten en gedurende vele jaren walkapitein voor het IJmuidense bedrijf in Den Helder was een unieke figuur. Het vak varen leerde hij op een logger. Naar huidige maatstaven een onmenselijk opleidingsinstituut voor jonge vissers. Na de loggers volgden spoedig de sleepboten. Hij studeerde, klom snel op en was al jong kapitein. Het grootste deel van zijn carrière op zee bouwde hij op bij bergingsmaatschappij Wijsmuller. Het gezin verhuisde in 1935 naar het Ankerpark waar Dirk Moerman tevens kantoor had. De 79-jarige zoon Marinus is deze week in het Westfriese Wognum opgezocht en met hem is een interview vastgelegd.

Ondernemer Dick Freijer streek in juni 1976 neer in bar-bistro 't Stoofje aan de Beatrixstraat na een carrière op de Holland Americalijn. In de herfst van 1969 onderging het een interne verbouwing dat door Freijer en zijn kok Paul Beukers in eigen beheer werd uitgevoerd. Het interieur werd gezelliger door het aanbrengen van balken tegen het plafond en het verkleinen van de ramen. Marinus Vermooten zocht deze week Paul Beukers op.

De bloemlezing van de week handelt over de 'Eugenia', de naam van het in 1928 op de dijk van Den Helder gestrande Griekse stoomschip. In totaal duurde het 9 maanden voor men er in slaagde het zijn vrijheid terug te geven. De vele pogingen het schip vlot te trekken werden ook via de landelijke media gevolgd.

In het derde 'muzikale uur staan deze week de nummer 1 hits uit het Engeland van 1965 centraal.

Op de foto de bebouwing van het Ankerpark waar in later jaren het gezin Moerman huisvesting vond, de woningen zijn gesloopt. Slechts de vroegere brugwachterwoning (links vooraan) en de voormalige Zeevaartschool zijn gespaard gebleven.

Op de tweede foto het gestrande Griekse stoomschip Eugenia.