Protestacties in hele gemeente

04 october 2012

Tientallen kinderen van basisschool De Regenboog in Anna Paulowna protesteerden afgelopen woensdag bij de bibliotheek in De Ontmoeting tegen de bezuinigingen op de bibliotheken in Hollands Kroon. Vrijdag volgt een actie bij de bibliotheek in Nieuwe Niedorp en komend weekend worden op een ludieke manier handtekeningen ingezameld tijdens de culturele markt in het oude gemeentehuis in Wieringerwerf.

Grote blunder

Het college van burgemeester en wethouders heeft aangekondigd tot en met 2015 bijna 600.000 euro te willen bezuinigen op de bibliotheek. Dat komt neer op de helft van het budget. Reden voor Kopgroep Bibliotheken om de alarmbel te luiden. Volgens directeur Mannes Westra van Kopgroep Bibliotheken begaat het gemeentebestuur een grote blunder. "We zijn hartstikke boos op burgemeester en wethouders," zei Westra woensdagochtend tegen de kinderen. "We hebben op dit moment vijf bibliotheken in Hollands Kroon en als de plannen van de gemeente doorgaan, is er over drie jaar niet één meer over. Dat kan niet in zo'n grote gemeente met 47.000 inwoners."

Tienduizend leden

Westra wees woensdag vol vuur op het belang van de bieb. "Kinderen die geen toegang hebben tot boeken, lopen al snel een achterstand op die niet meer in te halen is. Het ontbreken van een bibliotheek in de buurt heeft ook voor senioren grote gevolgen. Voor hen heeft een bezoek aan de bibliotheek vaak ook een sociale functie."

Kopgroep Bibliotheken heeft in Hollands Kroon zo'n tienduizend leden. Daarmee bewijst de bieb zijn nut, vindt Westra. "Veel mensen lezen één boek per week. Je moet je eens voorstellen wat het kost, als je al die boeken zou moeten kopen. Dat komt neer op duizend euro per jaar. Dat kan lang niet iedereen betalen en daarom zijn er bibliotheken."

Slimme huisvesting

Wethouder Jan Steven van Dijk bestrijdt dat de voorgenomen bezuinigingen het einde van het bibliotheekwerk betekenen. "Ik ga met Westra bekijken hoe we het goedkoper kunnen doen. Je zou kunnen denken aan slimmere huisvesting en kleinere vestigingen, bijvoorbeeld in scholen en wijksteunpunten. Daarmee zou je de bezuiniging voor een deel al kunnen realiseren."

Van Dijk is niet van mening dat de bibliotheek onevenredig wordt getroffen. "Ons probleem is dat we te weinig centen hebben, zoals alle andere gemeenten in Nederland. Voor dit jaar moesten we al vier en een half miljoen euro bezuinigen, voor volgend jaar komt daar nog eens drie miljoen euro bij. We bezuinigen niet alleen op het bibliotheekwerk, maar ook op het wegenonderhoud, subsidies en onze eigen organisatie," aldus de wethouder.

Raad beslist

In de bibliotheken van Kopgroep liggen lijsten waarop mensen hun handtekening kunnen zetten om te protesteren tegen de plannen van de gemeente. Dat kan ook via de website van Kopgroep Bibliotheken. De gemeenteraad houdt donderdag 11 oktober een oordeelvormende vergadering over de begroting van 2013. Op 25 oktober wordt de begroting vastgesteld.