Succes krijgt foto's Adriaan Hoogesteger

24 may 2012
Hippolytushoef

De Middenmeerder, die al tientallen jaren foto's maakt bij AZ, had dat eigenlijk willen doen tijdens het jaarlijkse jeugdtoernooi, dat Succes ter nagedachtenis aan de jong gestorven voetballer organiseert, maar dat ging dit jaar, vanwege gebrek aan belangstelling, niet door.

"Ik dacht altijd: er komen op dat toernooi veel jonge voetballers, die zich misschien wel af zouden vragen wie Adrie Hoogesteger, zoals hij bij AZ'67 werd genoemd, was. Daarvoor heb ik twee prachtige acties laten afdrukken op 30 bij 45 centimeter. Toen ik Adries broer Dirk hierover benaderde, vertelde hij mij dat het toernooi dit jaar geen doorgang kon vinden omdat er geen teams voor waren te vinden. Ik vond dit erg jammer en vertelde Dirk Hoogesteger dat ik alsnog de foto's aan de vereniging wilde schenken en vroeg of hij daarbij wou zijn. Dat wilde hij wel," aldus Ruiter.

Op de ene foto staat een actie van Hoogesteger met de huidige bondscoach Bert van Marwijk als tegenstander van Go Ahead Eagles, op de andere is hij in duel met Aad Mansveld en Dick Advocaat van ADO.

Adriaan Hoogesteger was een talentvolle speler bij Succes, die in 1972 op bijna negentienjarige leeftijd naar AZ'67 verkaste. Samen met Kees Kist en Kristen Nygaard behoorde hij tot de nieuwe aankopen van dat seizoen. Al na drie maanden werd hij door bondscoach Frantisek Fadrhonc geselecteerd voor Jong Oranje. Vanwege een slepende blessure werd hij afgekeurd voor betaald voetbal, waarna hij terugkeerde bij Succes. Daar stierf hij in 1978 plotseling op het trainingsveld, op 25-jarige leeftijd.

Afgelopen zaterdag was het precies een jaar geleden dat Thijs Ruiter een eigen website opende: www.azhistorie.nl, met foto's van AZ en zijn voorlopers AZ '67 en Alkmaar '54. Ruim anderhalf jaar is hij bezig geweest met het digitaliseren en bewerken van ruim 25.000 foto's.

Behalve van Adriaan Hoogesteger maakte hij ook foto's van de Wieringermeerder Eddy Schaafstra, die ook enige tijd voor AZ'67 speelde.