Onthoofde molen hersteld

02 june 2011
Wieringerwaard

Simon Steltenpool, voorzitter van de beheerstichting, noemde het eerder zonde voor het dorp Wieringerwaard dat de blikvanger bij de entree zolang zonder wieken bleef. Er werd aan de gemeente gevraagd of er een voorlopig krediet beschikbaar kon worden gesteld. De molen stond te lang stil. Voor de molenaars, die vrijwillig de molen draaiend houden, was de stilstand een groot gemis. De onthoofde molen bleef wel open voor publiek maar had niet de uitstraling van weleer.

Wethouder Fijko van der Laan zei eerder: "Eén ding staat vast, de wieken moeten er weer op. Het is op dit moment geen molen meer." En de ambtenaar hield zijn woord. De gemeente gaf opdracht tot het herstel van de molen. De molen wordt een zogenaamde Oudhollandse vlucht. Dat betekent dat de molen is voorzien van fokborden, vaste houten panelen. Bij harde wind komen de as en de constructie van de molen minder onder druk te staan. De molenaars hebben inmiddels proefgedraaid. "De wieken moeten nog wel worden afgesteld maar dat is logisch. Dat zal waarschijnlijk na de bouwvak gebeuren en dan kunnen we eindelijk weer volop draaien."

Het heeft veel te lang geduurd maar de blikvanger van het dorp is weer in vol ornaat te bewonderen. Daarmee heeft Wieringerwaard haar gezicht terug.