Mylou Mazali zingt opera met een wervelende X-factor

31 may 2011
Den Helder

Honderd jaar Volkshuisvesting in Den Helder. Het eeuwfeest gaat op Willemsoord gevierd worden met een familiedag en een popfestival. Voor elk wat wils en ook opera staat op de kaart: zaterdag 3 juli om 17.05 uur. Mylou Mazali treedt dan op met Iris de Koomen. "We brengen bekende aria's, onder andere uit de opera Carmen. Het publiek zal genieten en wij ook. Want opera leeft."

De performance is compleet anders dan je zou verwachten. "Opera lijkt altijd zo ver weg, op een hoog podium. De mensen zien de gezichten van de zangers niet," vertelt Mylou Mazali. "Je ziet niet dat ik dood sta te gaan van verdriet of barst van geluk." Dat moest dus anders vond Mylou. Opera kan ook naar de mensen toe komen. Het publiek moeten de zang kunnen beleven zoals de tenoren, baritons, sopranen en alten dat doen. Het project Opera per Tutti was geboren.

In de Amsterdamse Vondelkerk vond Mylou Mazali een geschikt theater. "Dan kom ik de kerk binnen en loop ik zingend door het publiek heen, zogenaamd onderweg naar het podium dat er helemaal niet is want alles is gelijkvloers. Ik zing mensen persoonlijk toe, ik raak ze aan en dan zie je harten opengaan. Dat is zo mooi!"

"En elk optreden is ook anders", vervolgt de gedreven Mylou, "want ik werk steeds met andere zangers en zangeressen. Ze hebben het conservatorium allemaal met minimaal een 8,5 afgerond. Talent dus." Daar komt dan bij dat voor elk optreden slechts een paar dagen wordt gerepeteerd. Dat doet dus een beroep op dat talent. "Dat is zo spannend en houdt de optredens fris. We staan met ons vijven elk keer weer op scherp, steeds druk op de ketel, dit zijn onze X-factors."

Mylou Mazali is geboren in Den Helder, getogen in Schagen en geschoold in Amsterdam. In de hoofdstad studeerde ze aanvankelijk Spaans en Hebreeuws, totdat ze gegrepen werd door het fenomeen opera. "Ik wilde altijd al optreden, als kind en ook later in het schoolcabaret. Zo kwam ik in Amsterdam in een figurantenrolletje terecht van de opera Don Carlos van Verdi. Ik was meteen he-le-maal verkocht," vertelt Mylou Mazali die van huis uit Mylou Deurloo heet. "Ik zag de tenoren en de sopranen van dichtbij en dan zie je zoveel meer dan in de zaal. Vreugde, geluk verdriet, al die emoties en expressie. Ik waande me Alice in Wonderland."

Wie verliefd is doet dingen nú en Mylou besloot meteen haar toekomst te zoeken in de wondere wereld van de opera. Dan moet je natuurlijk wel kunnen zingen. Dat kon ze en in 1992 studeerde ze af aan het conservatorium, waarna een eerste werkervaring volgde als koorlid van de New Israëli Opera in Tel Aviv. Daarna volgden seizoenen bij de Nationale Reisopera en gastsolo's bij gerenommeerde Nederlandse koren, waaronder het Amsterdams Operakoor.

Als soliste brak Mylou in 1999 door in Duitsland in der Bettelstudent. Maar in Duitsland kan ze niet te lang werken. Heimwee, zegt ze er zelf over. "Ik zag het niet zitten om eenzaam en alleen dag in dag uit op een zolderkamertje te repeteren. Ik miste Nederland, de drukte, de stad, de straat." Eenmaal terug in de Lage Landen trad ze op als vaste zangeres bij het ensemble Opera della Casa. Inmiddels is ze artistiek leider van de Mazali Opera Singers, een wisselend gezelschap van internationale allure. Opera per Tutti! biedt ook een podium aan talentvolle studenten van de Dutch National Opera Academy en studenten aan het Utrechts Conservatorium.