Hoed en de Rand in Poëzieweek bij Laan

23 january 2016
Castricum

Met het programma 'Hoed en de Rand herinnert zich' sluit het duo aan bij het thema van de Poëzieweek 2016: herinneringen. In het programma zingt het duo gedichten die over herinneren gaan, maar haalt het ook herinneringen op aan meer dan twintig jaar liedjes en gedichten.

Herinneringen

Peter van der Steen (zang, gitaar) en Jelle van der Meulen (zang, accordeon) herinneren zich nog heel goed hoe ze ruim twintig jaar geleden voor het eerst samen met gitaar en accordeon op vakantie gingen. Zes gedichten en twee eigen liedjes konden ze aan het eind van die vakantie samen spelen. 'Voor de verre prinses' van Slauerhoff was een van die nummers. Dat gedicht zingen ze dan ook in het nieuwe poëzieprogramma en ze verbinden dat met het gedicht 'In memoriam J. Slauerhoff' van Jan van Nijlen, maar ook met eigen liedjes die ze al jaren niet meer gespeeld hebben. Verder zullen ze de herinnering aan andere overleden dichters levend houden door hun gedichten te zingen, zoals van Joost Zwagerman of Gerrit Komrij.

Denkend aan Holland

Via Gerrit Komrij, die als Dichter des Vaderlands een gedicht schreef over de invoering van de euro, en andere dichters als Gerrit Achterberg (watersnoodramp van 1953) zal het duo herinneringen ophalen aan meer of minder grote gebeurtenissen uit het recente (invoering van de euro) of verdere verleden ('Visser 50 v. Chr.'). Ook herinneringen van dichters worden bezongen: van H. Marsman ('Herinnering aan Holland'), Remco Campert die zich in 1983 nog scherp een dramatische gebeurtenis uit 1943 herinnert, of van Menno Wigman die in 'Puber' een verliefdheid op het gymnasium memoreert.

Speciaal voor dit programma zette Peter van der Steen het gedicht 'De wolken' van Martinus Nijhoff op muziek. Jelle van der Meulen maakte muziek bij een gedicht van hemzelf uit 1987: 'Herinneringen'.

Het programma 'Hoed en de Rand herinnert zich' wordt gespeeld bij boekhandel Laan in Castricum op zondag 31 januari om 14.00 uur. Toegang gratis.