Wijk aan Zee krijgt ook in 2014 schaaktoernooi

07 january 2013
Wijk aan Zee

Meerdere malen was er door de jaren heen sprake van spanning over het voortzetten van het prestigieuze denksportevenement. Zo reikte de eind december overleden Beverwijker Jan Schram in 2002 de organisatie zijn helpende hand met een substantiƫle bijdrage. Volgens toenmalig directeur Rauke Henstra financierde Schram tien jaar geleden een kwart van het toernooibudget van 1 miljoen euro.

Tegelijk met die toezegging was afgesproken dat het toernooi voor drie jaar verzekerd zou zijn van een sponsorbijdrage. Die vlieger gaat gezien de huidige economisch barre tijden niet zo lang op. Dook van den Boer, de huidige directeur die de scepter zwaait bij het staalconcern in Velsen, rept van 'deze uitdagende tijd' en de beslissing om ook in 2014 als sponsor op te treden. De 'site manager' meldt dit in een eigen uitgave.

75 Jaar

Het eerste Hoogovenstoernooi - nu Tata Steel Chess Tournament - werd in 1938 gehouden op het terrein van Hoogovens. Aanvankelijk regionaal werd het een toernooi van nationale allure. Zo deed in 1940 Max Euwe, wereldkampioen van 1935 tot 1937 en van 1920 tot in de jaren vijftig de sterkste Nederlandse schaker, mee.

In 1942 verhuisde het toernooi naar Beverwijk en in 1946 was het voor de eerste keer internationaal en werd de hoofdgroep een tienkamp. Dat zou bleef ze tot en met 1962. Er werd geschaakt in het voormalige Kennemer Theater aan de Zeestraat. In 1960 deed voor het eerst een speler uit de Sovjet-Unie (Tigran Petrosjan) mee. In 1963 werd het 25-jarig jubileum gevierd met een 18-kamp, gewonnen door Hein Donner. Daarna werd het toernooi een 16-kamp, waaraan bijna altijd wereldtoppers deelnamen. Het werd in 1967 uitgebreid met een tweede spelersgroep en een aantal open groepen.

Crisis

In 1968 verhuisde het toernooi van Beverwijk naar Wijk aan Zee. In 1976 maakte Hoogovens een crisis door die ook op het toernooi doorwerkte. Zo werd de hoofdgroep teruggebracht naar twaalf man. In 1980 was het ergste voorbij en werd de hoofdgroep een 14-kamp, wat het sindsdien gebleven is. Uitzonderingen waren de jaren 1993 en 1995, toen er werd geƫxperimenteerd met een knock-outtoernooi.

Van 1999 tot 2001 kreeg het toernooi een publicitaire impuls als gevolg van de deelname van Garri Kasparov, een van de beste schakers aller tijden. Sindsdien doet een groot deel van de wereldschaaktop 10 van de FIDE-ratinglijst mee. Na de fusie van Hoogovens met British Steel veranderde de naam van het toernooi in Corus-toernooi (bron: Wikipedia). Wereldwijd is het in zijn huidige vorm een van de meest prestigieuze schaaktoernooien met honderden deelnemers, verdeeld over tienkampen, vierkampen, een rapidtoernooi, een superchess-toernooi en drie hoofdgroepen.

De A-groep bepaalt het internationale prestige van het toernooi als een van de sterkst bezette toernooien ter wereld op de schaakkalender. Na de afronding van de overname van het Brits-Nederlandse Corus door het Indiase Tata Steel, kreeg het toernooi zijn huidige naam.