NS-spitsbus nog steeds leeg

01 march 2016
Castricum

Voor de prijs hoef je het niet te laten, één euro voor een rit tussen Castricum en Amsterdam Sloterdijk en een gegarandeerde zitplaats. Met een overvolle trein duurt de reis 20 minuten en met de spitsbus maar liefst 70 minuten. Daarbij stopt de bus vanaf Castricum alleen in Krommenie-Assendelft en dan Amsterdam Sloterdijk, dus niet in Wormerveer en Zaandam. De chauffeur van de spitsbus mist de passagiers. 'Het is immers minder leuk met een lege bus te rijden en gemis van sociaal contact.'

Oorzaak

Volgens de NS ligt de oorzaak van de te volle treinen in het groeiend aantal passagiers op dit traject. Van de dagelijkse reizigers zijn ook andere geluiden te horen. Zo zouden de intercitytreinen voorheen vaak bestaan uit tien tot soms zelfs twaalf bakken in de spits. Tegenwoordig is het acht en soms zelfs zes bakken, waar uiteraard minder reizigers in passen. Medeoorzaak is het inkoopbeleid van de NS, waar rijkelijk laat nieuw materieel werd besteld om het groeiend aanbod op te vangen, maar ook het buiten dienst zetten van verouderd materieel.

Dan daarbij nog het verdwijnen van een aantal intercity's die Castricum overslaan en zijn vervangen door sprinters. Eind 2016 worden er nieuwe sprinters afgeleverd, maar dat zijn natuurlijk geen intercity's. Ook bij de reeds bestaande sprinters zullen eersteklasruimtes worden omgebouwd naar tweede klas, zodat er meer passagiersruimte ontstaat. In de dienstregeling doen vanaf komend jaar enkele spitsintercity's wel weer Castricum aan.

Achterin

Een oplossing is er helaas voorlopig niet, hooguit als de treinen weer langer worden, waarbij de NS nog even opmerkt dat de treinen achterin vaak rustiger zijn. Ook het terugdraaien van het verdwijnen van intercity's die Castricum aandoen zal iets verlichting geven, maar zover is het nog niet. De spitsbus zou dus enige verlichting kunnen zorgen, maar dan moet je geen haast hebben. De proef met de spitsbus loopt tot mei 2016 en zal zoals het er nu uitziet niet worden verlengd.

Mocht u wel interesse hebben in de spitsbus, de vertrektijden vanaf Castricum zijn 07.00, 07.30, 08.00, en 08.30 uur. In de middagspits vanaf Amsterdam Sloterdijk om 15.55, 16.25, 16,55 en 17.25 uur. Een zitplaats is in ieder geval geregeld voor maar één euro.