'We bestaan al 131 jaar, hoe duurzaam wil je 't hebben'

27 october 2015
Castricum

Dilvis is net als de andere twee genomineerden een echt familiebedrijf. In 1884 is het bedrijf begonnen met de handel in zoetwatervis en visserij op het Alkmaardermeer in Akersloot en dit doen ze nog steeds. De 30-jarige Koen vertelt trots dat hij tot de vijfde generatie behoort die het bedrijf runt. Samen met zijn vader Hein laat hij vol enthousiasme hun bedrijf zien.

Stabiele visstand

Dat duurzaamheid belangrijk is voor Dilvis, blijkt vooral uit hun manier van vissen. "We hebben het alleen-visrecht op het Alkmaardermeer en vinden het belangrijk om duurzame visserij uit te oefenen," aldus Hein. De mazen van de netten die Dilvis gebruikt voor de visserij zijn een stuk groter dan voorgeschreven is. "De jonge vissen laten we zwemmen, zodat die weer voor nageslacht kunnen zorgen. De visstand is daardoor al meer dan 125 jaar stabiel." En dat is iets waar Hein en Koen erg trots op zijn.

Naast de visserij op het Alkmaardermeer is Dilvis een import- en exportbedrijf. En ze hebben ook nog eens een eigen palingrokerij, waar paling op ambachtelijke wijze gerookt wordt. De palingstand is erg belangrijk voor Dilvis. Doordat er veel barrières zijn die de palingmigratie onderbreken, bijvoorbeeld sluizen en dijken, heeft de paling het moeilijk. "Voor elke kilo gerookte paling die we verkopen, dragen we daarom een euro aan het Duurzaam Paling Fonds af, die zich inzet voor een duurzaam herstel en de instandhouding van de palingstand in Nederland" aldus Koen.

Webshop

Dilvis gaat met z'n tijd mee en heeft dat mede te danken aan de frisse blik die Koen op de bedrijfsvoering heeft. "Deze week is onze zakelijke webshop online gegaan. Restauranthouders en viswinkels kunnen hier zelf online vis bestellen." Maar niet alleen zakelijke klanten kunnen online vis bestellen bij Dilvis: er is ook een webshop voor particulieren genaamd Palingshop.nl. "Mensen bestellen tegenwoordig alles online, dus waarom geen vis?" Dat was de vraag die Koen zichzelf en zijn vader stelde. En het werkt: Koen laat verheugd de vele bestellingen zien die klaarliggen.

Waarom Dilvis genomineerd is voor de Ondernemersprijs, met als thema duurzaamheid, is voor Koen heel duidelijk. "We bestaan al 131 jaar. Hoe duurzaam wil je het hebben!" (tekst: Laurette Levi)