Jarige Vrijmetselaars adopteren tulp van Hortus Bulborum

26 october 2015
Castricum

Namens de Hortus nam Mans de cheque voor de tulp officieel in ontvangst uit handen van Harry de Water, voorzitter van Loge Branding. Burgemeester Mans sprak hierbij de hoop uit dat de loge zowel als de tulp nog een lang leven beschoren zullen zijn.

De tinten van de bloem, voluit Triumph Tulp Sunset, komen overeen met de officiƫle kleuren van deze Vrijmetselaarsloge: het kroonblad in oranje en de steel in celadon. Ook om die reden heeft de Loge gekozen voor adoptie van deze tulp. Deze gebeurtenis weerspiegelt tevens de inzet van de vele vrijwilligers van de twee instellingen in dezelfde gemeente.

Een beter mens

Vrijmetselaars willen individueel een beter mens worden en ondersteunen elkaar daarin. Met behulp van lezingen en licht- en bouwsymboliek streven ze naar geestelijke groei en een heldere, constructieve houding. Dat doen ze in Nederland al sinds 1734. Het is uniek dat een relatief kleine plaats als Castricum sinds 1975 een eigen Vrijmetselaarsloge heeft. De tulp Sunset symboliseert nog op een andere manier Loge Branding: in het logo is uitgebeeld, "dat ook in het westen het licht zal schijnen;" een bekende uitspraak in kringen van Vrijmetselaars.

4000 bloemen

In de Hortus Bulborum bloeien elk jaar ruim 4000 verschillende soorten tulpen, narcissen, krokussen en hyacinthen, vooral met het doel om de soorten voor het nageslacht in stand houden. Daar is steun voor nodig, vandaar de adoptie. In april en mei trekt de Hortus duizenden bezoekers van over de hele wereld. Burgemeester Mans: "Niet alleen kom ik hier zelf voor mijn genoegen, maar ik ben ook heel blij met alle ontwikkelingen: afgelopen jaar dit prachtige paviljoen en volgend jaar de opening van het nieuwe bloembollenmuseum."

In het kader van het jubileum houdt de Loge Branding donderdag 12 november ook nog een openbare lezing in de Maranathakerk over de slag bij Waterloo. Spreker is de bekende Castricumse historicus Piet Prinsen. Hij maakte eerder furore in de Hermitage in Amsterdam met zijn maquette van de overwinning op Napoleon.