Ganzenleed Duin en Bosch krijgt staartje

21 april 2015
Castricum

Plaatsgenoten Trudy Kist en Karin Waal brachten het ganzenleed onder de aandacht. Gemeenteraadslid Ralph Castricum las het artikel waarin zij de noodklok luiden, en ging ter plekke poolshoogte nemen. Hij maakt zich, net als SP en GroenLinks, sterk voor een oplossing. Trudy Kist is ondertussen een petitie gestart; ze heeft al handtekeninglijsten hangen bij de plaatselijke horeca, supermarkten Vomar en Deen.

De Parnassia Groep, waar GGZ Dijk en Duin onderdeel van is, heeft het bedrijf Duurzaam Faunabeheer gevraagd de ganzen in het Alkmaardermeer los te laten. Volgens Peter van Poelgeest van Duurzaam Faunabeheer zou dat echter de dood betekenen van de tamme ganzen. "Ze hebben nooit geleerd om voor zichzelf te zorgen en zijn altijd bijgevoerd."

Parnassia laat inmiddels bij monde van de heer Mulders weten geen moeite te hebben met de ganzen, op welke plaats dan ook op het terrein. "Wel is het zo dat de ganzen tijdelijk of permanent verplaatst moeten worden vanwege renovatie van de betonnen vijver. De veel grotere vijver voor het hoofdgebouw kan wellicht uitkomst bieden. Of ze daarna weer terug gaan is aan de ganzen zelf."

Overigens is het zo dat het terrein Duin en Bosch onder beheer van gemeente Castricum komt. De ganzen horen daarbij. Bij het ter perse gaan van deze krant was niet bekend is of de gemeente al concrete plannen heeft om de ganzen een dezer dagen te verplaatsen naar de vijver voor het Administratiegebouw, waar nu ondernemers (vooral zzp-ers) gehuisvest zijn. De ondernemers zouden deze oplossing toejuichen.