Stad heeft er een vuurtoren bij

25 february 2014
IJmuiden

Beheerder Jaap Stegemeijer zit vorige week woensdag op z'n knieƫn onderaan de trap en bevestigt een hekje. De moeren moeten nog even aangedraaid worden en dan is het speeltoestel gereed om door de jeugd in beslag genomen te worden. Zaterdag ging de speeltuin open voor het nieuwe seizoen en de markante vuurtoren met meterslange glijbaan was populair bij de kinderen.

Afgekeurd

Stegemeijer: 'De vrijwilligers hebben geholpen om de toren te monteren. Er was vijfeneenhalve kuub beton nodig voor de fundatie. We kregen de toren in onderdelen binnen van de firma Replay uit het Limburgse Beringen en begonnen eind januari met de bouw. We dachten vorige week klaar te zijn, maar de toren werd afgekeurd op het gebied van veiligheid. Er zijn dit jaar nieuwe eisen gekomen, vandaar. Op de trap naar boven moesten twee hekjes komen zodat kinderen bij een val tegengehouden worden door een hek. Ja eigenlijk wel logisch, bij ons staat veiligheid ook bovenaan. Dus dat moest vorige week nog even gedaan worden. Maar nu is alles voor elkaar.'

Snoepwinkeltje

De vuurtoren is betaald met de netto baten van het snoepwinkeltje in de speeltuin. Ook daar zijn de vrijwilligers zaterdag weer hard aan de slag. De vrouw van Stegemeijer, 'tante Nel', is het vaste aanspreekpunt in de winkel. De vrijwilligers, zo'n 25 mannen en vrouwen, zijn onmisbaar voor de speeltuin die ieder jaar ongeveer zestigduizend kinderen ontvangt. Stegemeijer: 'De vrijwilligers vormen een heel gezellige en enthousiaste groep, we hebben altijd veel lol. Al het schilder- en onderhoudswerk doen we zelf. We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Laat die mensen zich maar aanmelden.