Vorkje prikken met Stichting Eetbaar Heemskerk

28 october 2013
Heemskerk

Zondag 21 juli van dit jaar heeft de Stichting Eetbaar Heemskerk 1500m² grond van Wethouder Cees Beentjes in bruikleen gekregen. Stichting Eetbaar Heemskerk is bezig met het opzetten van een volkstuin voor alle inwoners van de gemeente Heemskerk. Zondag 3 november wordt het tuinontwerp tijdens het oogstfeest van 16 tot 19 uur in woonzorg centrum Sint Agnes gepresenteerd. Tijdens en rond het eten geven regionale dichters en het bluegrass duo KrijkersIJland een optreden. Aanmelden voor zondag 3 november is mogelijk via info@eetbaarheemskerk.nl.

De tuin moet mensen de mogelijkheid bieden samen te werken aan een tuin waarin kruiden, groentes, fruit en sierplanten een natuurlijk beeld gaan vormen. Tim Pastoor, de voorzitter van Stichting Eetbaar Heemskerk heeft specifiek gekozen voor een tuin op basis van perma-cultuur. Perma-cultuur, ook wel boscultuur genoemd, is een teeltwijze volgens de principes van Professor Bill Mollison. Hij is bioloog en was leraar aan de University of Tasmania, Australie. In 1978 ontdekte Mollison tijdens een onderzoek, met toentertijd student David Holmgren, dat de bossen van Tasmanië een volledig zelfvoorzienend systeem bezat en hierdoor dieren en mensen konden voorzien van alle benodigde voedsel, medicijnen en bouwmaterialen. Eigenlijk was deze ontdekking een herontdekking omdat uit geschiedkundig onderzoek is gebleken dat de mensheid voor de moderne tijd deze manier van voedselvoorziening al gebruikten. Tegenwoordig zien wij dit nog terug bij o.a. de inheemse bevolking van Papoea Nieuw Guinea of in het Amazone gebied. Op verschillende plaatsen over de gehele wereld zijn mensen al vele jaren bezig met permacultuur.

Eetbaar Heemskerk heeft in oktober onder leiding van landschapsontwerpster Karin Wezepoel een ontwerp gemaakt voor de tuin. Ingenieur Wezepoel is naast landschapsontwerper, twintig jaar ecologisch hovenier en heeft ruim zeven jaar een tuin op basis van permacultuur . De komende periode zal er door het team van vrijwilligers hard gewerkt worden om het ontwerp te realiseren. De tuin zal stapsgewijs omgevormd worden naar een volkstuin met de uitstraling van een park met diverse eetbare gewassen. Diverse paden worden voorzien van stenen waardoor mensen met rolstoelen, kinderwagens of rollator de tuin kunnen betreden. Verder komen er verhoogde plantvakken zodat mensen vanuit een rolstoel of vanaf de rollator ook kunnen tuinieren. Diverse bloeiende struiken, bloemen, en kruiden zullen gaan zorgen voor een kleurrijke verzorgde uitstraling. De planten worden gecombineerd aangeplant.