Gemeente pakt diefstal GPK's aan

11 july 2013
Castricum

Vanaf 9 juli registreert de gemeente Castricum de gehandicaptenparkeerkaarten die ze aan inwoners afgeeft in een landelijk register van de Rijksdienst voor Wegverkeer. De gemeente wil met de maatregel voorkomen dat GPK's gestolen worden. Bij diefstal van de kaart kampen gehandicapten niet alleen met schade aan de auto en met de rompslomp van het aanvragen van een vervangende kaart. Ook moeten ze leven met de angst dat het nog een keer gebeurt. Bovendien komt de kaart in verkeerde handen.

Misbruik

GPK's worden steeds vaker gestolen, verhandeld en misbruikt. Misbruikers kunnen met zo'n kaart gebruikmaken van de aantrekkelijke parkeerfaciliteiten voor gehandicapten die daar geen recht op hebben. Er is een lucratieve handel ontstaan in gestolen GPK's. Zeker in gemeenten met parkeertarieven en/of lange wachttijden voor parkeervergunningen is een GPK een begeerd object: de marktwaarde ervan ligt rond de ? 1.500,-.

Ook andere gemeenten werken mee aan het landelijke registratiesysteem. Door de kaarten landelijk te registreren kan worden tegengegaan dat GPK's die in een andere stad gestolen zijn, in een andere gemeente worden gebruikt. Zo blijven de parkeerfaciliteiten voor gehandicapten beschikbaar voor hen die het nodig hebben.

Aangifte

De inwoners die in het bezit zijn van een GPK merken niets van de landelijke registratie. Het blijft wel belangrijk om bij diefstal of vermissing van de kaart aangifte te doen bij de politie.