Lezing over de Lunetten

16 may 2013
Beverwijk

Op 14 februari zijn er heel wat afzeggingen geweest vanwege de gladheid, vandaar dat we de lezing nogmaals houden.

De lezing wordt verzorgd door de kenner op dit gebied, Aad Kok. De toegang is gratis, inclusief een kopje koffie/thee.

Na de inval van de Engelsen en Russen in Noord-Holland in 1799 werd het heel spannend of zij zouden doorstoten bij Beverwijk, ofwel Holland-op-zijn-smalst. Door de slag bij Castricum werd dit op het laatste moment verhinderd.

Daarom werden er direct na de slag plannen gemaakt om deze stategische zone beter te kunnen verdedigen. Dat werd de Linie van Beverwijk. Deze bestond uit een flink aantal Lunetten, tussen het Noordzeestrand en de toenmalige Wijkermeer. Over dit alles en wat er nu nog rest van deze Linie zal Aad Kok alles vertellen en laten zien.

Deze avond is ook een uitgave van het Historisch Genootschap te koop "Dagverhaal van de doormarcheerende troepen". Dit boek gaat over de troepenbewegingen en inkwartiering van 1787-1802 in Beverwijk, dus ook over die spannende dagen in 1799. Het kost deze avond ? 2,50.

Naar aanleiding van deze lezingen wordt er op zaterdag 25 mei een fietsexcursie langs de Lunetten georganiseerd, ook onder leiding van Aad Kok. De start is om 10 uur op het parkeerterrein bij restaurant Westerhout (Westerhoutplein) en gaat eerst naar Wijk aan Zee en vervolgens via de Creutzberglaan richting Oosterwijk. Aanmelden voor deze excursie bij de HGMK-secretaris Jacob Brakenhoff, e-mail jabrak@ziggo.nl of tel. 0251-226291. HGMK-leden hebben voorrang!

Zie ook www.hgmk.nl.