Strandpaviljoen Jaffa zes meter naar voren

05 march 2013
Castricum

"Door de gigantische zandaanwas de afgelopen jaren, stond het paviljoen eigenlijk met zijn kont in het duin." vertelt Groot. "Hierdoor ontstond het risico dat het paviljoen zou worden 'ingedrukt'. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloot dus dat het pand zes meter naar voren moest worden verplaatst. Zo krijgt het duin de ruimte om verder aan te groeien."

Volgens wethouder Bert Meijer past dit allemaal in het huidige bestemmingsplan. "De gemeente ontving foto's van burgers die zich afvroegen of men bezig was om Club Zand op de plek van Jaffa neer te zetten. Maar dat is niet het geval, daarvoor moet eerst het bestemmingsplan nog worden gewijzigd. Wij hebben nu alleen een gedoogbesluit genomen waardoor Groot de units kan 'optillen' en straks op de nieuwe palen - die dus zes meter zeewaarts zijn gesitueerd - kan plaatsen."

Het plaatsen van die palen heeft overigens heel wat voeten in de aarde. De hoogte van het terrein én van de palen moest nauwkeurig worden gemeten. "Dit hebben wij deels met onze onbemande minihelikopter gedaan en deels met GPS" vertelt Pieter Franken van Skeye BV, een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. "Om te weten of het paviljoen stras wel hoog genoeg staat, moet je precies weten hoe hoog het terrein is ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, ons referentiekader. Jaffa moet zo'n 4,5 meter boven NAP komen."

De hele exercitie kost Groot ongeveer een halve ton. Het andere paviljoen van de uitbater, Deining, is 2,5 jaar geleden al verplaatst. De overige paviljoens zijn nog niet verplaatst.