Zonne-energie voor het hoofdkantoor van Tata Steel

19 june 2012
IJmuiden

De zonnepanelen leveren jaarlijks zo'n 83 MWh aan elektriciteit. Eneco heeft de zonnepanelen geleverd en geplaatst. Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden) en Frans van de Noort (directeur Eneco Solar, Bio en Hydro) stelden de installatie in gebruik. "Tata Steel vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het energieverbruik. Dat is goed voor het klimaat én ons energieverbruik. Gebruik maken van zonne-energie is dan een logische stap", aldus Dook van den Boer.

Frans van de Noort: "Tata Steel stelde de locatie beschikbaar, Eneco leverde de panelen en Tempus (installatiebedrijf Eneco) heeft ze geplaatst. Door deze samenwerking onderstrepen we niet alleen onderling, maar ook samen met Tata Steel nog eens ons streven naar duurzame energie. Wij zijn er trots op dat we dit project samen met Tata Steel hebben uitgevoerd."

Tata Steel heeft een programma opgesteld om op het hele terrein van het staalbedrijf de mogelijkheden te identificeren om energie te besparen. Een aantal daarvan is inmiddels geïmplementeerd. Zo wordt ervoor gezorgd dat plakken staal uit de staalfabriek tijdens het vervoer naar de Warmband (waar grote plakken staal tot rollen staal worden gewalst) minder afkoelen, waardoor er minder energie nodig is om ze in de Warmband op de juiste temperatuur te brengen.

Ook wordt in de Warmband restwarmte van de ovens gebruikt voor de verwarming van gebouwen. En onlangs zijn de motoren van een koeltoren individueel bedienbaar gemaakt, waardoor je bij koud weer de buitentemperatuur kunt benutten om het water van een van de kooksfabrieken te koelen. Dat bespaart in koude periodes tot 75% van het energieverbruik.