Opnieuw peiling interesse in glasvezel

02 may 2012
Castricum

"Hoewel de interesse vorig jaar wel wat tegenviel, hadden voldoende mensen zich bij Reggefiber aangemeld om in Castricum van start te kunnen gaan" vertelt Sander Verschoor. "Al deze mensen werden uiteindelijk teleurgesteld. Het kan dus best zijn dat mensen inmiddels moe zijn van glasvezel. Maar we hebben gezegd: laten we in ieder geval nog één poging wagen."

Limmen en Akersloot

Verschoor, die eindredacteur is bij Omroep Castricum 105, nam samen met Mirko Carton, eigenaar van videoproductiebedrijf MiVision, het initiatief voor een nieuwe peiling naar de interesse in glasvezel. "Het grote verschil met de vorige keer is dat ditmaal de inwoners uit alle kernen zich kunnen aanmelden." zegt Verschoor. "Dat is ook onze kracht. De onderhandelingen met de gemeente liepen, voor zover wij dat kunnen nagaan, namelijk stuk op het feit dat Reggefiber het niet zag zitten om naast Castricum en Bakkum ook Limmen en Akerlsloot aan te sluiten op het netwerk. Voor de gemeente was dat onacceptabel. Vanuit het perspectief van de providers was het echter wel te begrijpen; de ontsluiting van kleinere woonkernen is, relatief gezien, iets duurder. En men had geen idee of daar überhaupt voldoende interesse in glasvezel bestond; de campagne had zich immers tot Castricum had beperkt. Vandaar dat wij het nu anders aanpakken de belangstelling in alle kernen gaan registreren. De aanleg in het 'buitengebied', zoals dat zo mooi wordt genoemd, hoeft namelijk helemaal geen bottleneck te zijn; de kabels liggen er voor het grootste deel al, langs de grote wegen. Alleen bij De Woude kun je vraagtekens zetten, maar verder ligt het netwerk er. Door de belangstelling in alle kernen te meten, weten de geïnteresseerde marktpartijen van meet af aan precies waar ze aan toe zijn."

Vrijblijvend

Het is de bedoeling dat de gemeente, met de uitkomst van de peiling onder de arm, gaat onderhandelen met deze 'marktpartijen'. Maar zullen deze bedrijven de peiling wel serieus nemen? Wie zich laat registreren door Verschoor en Carton - dit kan via castricumopglas.nl - zit namelijk nergens aan vast. Zelfs het e-mail adres wordt niet aan de provider(s) doorgegeven. Vrijheid blijheid dus. "Het registreren is inderdaad vrijblijvend, maar de peiling zal toch een goede indicatie geven van de belangstelling. Je moet actief naar onze site gaan om je belangstelling kenbaar te maken, dat doe je niet zomaar" aldus Verschoor. "We bekijken trouwens nog of we uiteindelijk toch niet iets kunnen doen met die e-mail adressen. Misschien gaan we, als het project doorgaat, de geïnteresseerden toestemming vragen om hun gegevens door te spelen naar een provider. Zonder hun uitdrukkelijke toestemming doen we dat sowieso niet. We hebben daar zelf ook helemaal geen belang bij; dit is echt een burgerinitiatief zonder winstoogmerk."

Waarde huis

Hoewel Carton en Verschoor dus onafhankelijk zijn, geloven zij heilig in glasvezel. "Dit is echt een investering in de toekomst. Voor bedrijven is het een must, want het uploaden van bijvoorbeeld filmpjes en databestanden - en die worden steeds groter - kan hiermee veel sneller. Ook voor verenigingen en organisaties zoals Omroep Castricum is het interessant. Maar ook als particulier kun je er eigenlijk alleen maar baat bij hebben. De capaciteit voor mobiel internet is beperkt; als je iets verstuurt, ben je zo door je bundel heen. Glasvezel biedt zoveel bandbreedte dat je er eigenlijk alles mee kunt op het gebied van tv en internet. En dat is ook gunstig voor de waarde van je huis."

Meer informatie en aanmelden: www.castricumopglas.nl