Reddingsbrigade in 'Noord' [video-update]

21 july 2011
Velsen-Noord

De IJmuider Reddingsbrigade streeft er naar om deze zomer elke zaterdag en zondag aanwezig te zijn op de post en zoveel mogelijk op de doordeweekse dagen. Het strand bij de Noordpier wordt de laatste jaren steeds populairder zowel bij strandbezoekers als bij water- en windsporters. De noodzaak voor de aanwezigheid van een hulpdienst op het strand is hierdoor sterk gestegen.

Het strand van IJmuiden is één van de breedste stranden langs de Nederlandse kust. Tevens is IJmuiden natuurlijk bekend om haar pieren: de Noordpier bij Velsen-Noord en de Zuidpier in IJmuiden. Deze pieren zorgen voor een unieke stroming, waardoor het strand elk jaar weer enkele meters breder wordt.

De strandploeg van de IJmuider Reddingsbrigade bestaat uit ongeveer 60 vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de bewakingstaak. Deze bestaat primair uit het preventief aanwezig zijn in het bewakingsgebied wat loopt van Velsen-Noord tot het strand van Bloemendaal en de direct hieraan grenzende gebieden, zoals het binnenmeer, de jachthaven en het duingebied. Tevens zorgt de strandploeg voor het verlenen van hulp in dit gebied, als dat nodig is. Om de strandbewaking goed uit te kunnen voeren, heeft de IJmuider Reddingsbrigade de beschikking over een hoofdpost, twee (mobiele) hulpposten, twee terreinvoertuigen, zes boten en vanaf vrijdag dus ook een hulppost bij Velsen-Noord.