Jacques Tuinder (78) overleden

22 june 2011
Heemskerk

Jacques Tuinder zag in 1966 een foldertje van professor doktor Wevestichting onder ogen kreeg waarin stond dat liefst drie op de vier blinden waar ook ter wereld kampen met onnodige blindheid. Voor slechts twee gulden vijftig kon een kind in Kenia al worden geholpen. Tuinder, overtuigd esperantist, steunde dat doel en riep andere esperantisten op hetzelfde te doen. Hij startte een eigen campagne onder het motto: 'Gebruikers van de Taal van de Hoop, geef Hoop aan verre mensen die Hopen op licht'. Niet veel later werd dat Stichting Zienderogen.

In de afgelopen 45 jaar reisden Tuinder, inmiddels omringd door oogheelkundigen en opticiens, af naar de meest verre landen om de allerarmste mensen aan een bril te helpen. Daar werden bijvoorbeeld gevangenissen bezocht en verschillende blinden- en slechtzienden scholen opgericht. Zijn laatste missie was in mei van dit jaar. Voor zijn werk ontving Tuinder meerdere onderscheidingen in binnen- en buitenland. Voor zijn missies ontving Tuinder geld van onder meer de Kringloopwinkel De Groene Ezel in Heemskerk waarvoor hij ook zeer actief was.

Heemskerk verliest met Tuinder een respectabel man. De afscheidsviering is morgen, donderdag om 12.30 uur in de Morgensterkerk aan de Vrijburglaan 2. Aansluitend is de crematie om 14.15 uur in het crematorium Westerveld in Driehuis.