[video] VOCM-voorzitter woedend op Hoes die buitenlandse coffeeshopbezoeker 'uitschot' noemt

24 november 2012

In een vandaag gepubliceerde open brief uit Josemans zijn woede over enkele uitspraken van de burgemeester. Deze zei afgelopen donderdag in de veertigste minuut van het programma Nieuwsuur  - waar hij te gast was samen met de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher (PvdA), die de wietpas een idioot plan noemde – het volgende:

,,De drugstoerist in Amsterdam is een heel andere dan de drugstoerist in Maastricht. U krijgt de luxere toerist en wij krijgen het uitschot dat bij ons komt kopen.”

Volgens Josemans schoffeert de Maastrichtse burgemeester hiermee de buitenlandse coffeeshopbezoekers die aantoonbaar veel bestedingen en economische opbouw in onze stad hebben verricht. Economische onderzoeken uit 2002, 2008 en 2011 tonen aan dat de lokale economie enorm heeft geprofiteerd van de uitgaven die buitenlandse bezoekers van coffeeshops in de stad deden, aldus de VOCM-voorzitter.

Tenenkrommend

Ook op andere momenten sprak Hoes op een tenenkrommende wijze over Maastricht, vindt de eigenaar van coffeeshop Easy Going in de Hoenderstraat. Zo wees Hoes erop dat de wietpas was bedoeld om buitenlandse coffeeshopbezoekers te weren. Letterlijk zei de Maastrichtse burgemeester: ,,Zoals wij m ooit bedoeld hadden in Limburg, zo is ie nog steeds goed. Maar wij wilden alleen dat buitenlanders niet meer naar Maastricht kwamen.”

Culturele Hoofdstad

Ongelooflijk dat de burgemeester van Maastricht zoiets zegt, aldus Marc Josemans. ,,Spreekt hier de burgemeester van Maastricht? Hoes realiseert zich kennelijk onvoldoende dat Maastricht zich samen met de Euregio profileert als Culturele hoofdstad. Daarmee wil de stad en de regio juist buitenlanders aantrekken en zo de economie stimuleren. Om dat doel te bereiken moet hij nog leren buitenlanders als een goede gastheer te benaderen.”

De stelling van hoes dat Maastricht niets opschiet met de 1,5 miljoen coffeeshopbezoekers die de stad tot voor kort jaarlijks met een bezoek vereerden is ook een uitspraak die de burgemeester van Maastricht onwaardig is, aldus Josemans.

VVV muisstil

Hij signaleert heel andere neveneffecten dan Maastrichts eerste burger. ,,De meeste Maastrichtse ondernemers weten inmiddels beter. De VVV in Maastricht houdt zich muisstil. De forse daling in toeristische bestedingen en overnachtingen bij (low budget) hotels sinds afgelopen 1 mei is niet in beeld gebracht. Waarom niet?  Ondernemers klagen steen en been, ontslagen vallen bij bosjes en de Mosae Forum parkeergarage lijkt sinds 1 mei niet meer vol te zijn geweest. Komt dit door de invoering van de wietpas?”

Onverantwoord

Volgens Josemans moet burgemeester Hoes een voorbeeld nemen aan zijn PvdA-collega Van der Laan van Amsterdam. Die wil de toeristen ook na 1 januari 2013 welkom blijven heten in de in grote getale aanwezige Amsterdamse coffeeshops. ,,Daarmee behartigt hij niet alleen de belangen van de coffeeshop ondernemers. In Amsterdam heeft de VVV becijferd dat de wietpas de stad honderden miljoenen euros per jaar zal kosten. Het mislopen van die inkomsten is niet verantwoord in de huidige barre economische tijden. Amsterdam wil niet dezelfde fout als Maastricht maken.”

Raadsbesluit

Hoes had een lans kunnen breken voor afschaffing van de wietpas, vindt de VOCM-voorzitter. ,,Er ligt namelijk een (unaniem) raadsbesluit uit 2007 waaruit blijkt dat de echte overlast die door het coffeeshoptoerisme werd veroorzaakt bestond uit een te grote verkeersdruk op het historische centrum. Dat probleem kan eenvoudig worden opgelost door het spreidingsplan te realiseren.”

De wietpas heeft de problemen die er waren niet opgelost en heeft problemen veroorzaakt die er eerder niet waren, besluit Josemans zijn open brief. ,,Dan rest maar één conclusie. Afschaffen!”