Rattenplaag is nog maar de vraag

26 november 2014
Numansdorp

Inderdaad is dat te danken aan een extreem zachte winter. Hierdoor stierven er minder ratten. Maar belangrijker is dat de voortplanting doorging. Want de levensverwachting van een gemiddelde rat is maar een maand of acht tot tien. Ook is duidelijk dat een grote hoeveelheid ratten schade en overlast veroorzaakt. Dat is dit jaar dus ook wat vaker merkbaar.

Maar of het een probleem is dat de komende jaren toe blijft nemen en oncontroleerbare proporties aan neemt, is maar de vraag. Want samen met de ratten namen ook de dieren toe die ze eten. Kerkuilen bijvoorbeeld hadden dit jaar bijna allemaal drie nesten. En ook het aantal meldingen van marterachtigen (bunzing en hermelijn) namen toe. De druk op de populatie ratten is dus ook hoger. Er zullen dus jaren zijn met veel en met weinig ratten.

Dat er een verbod komt op gif is alleen maar mooi. Want behalve dat het ook in het milieu en andere dieren terecht komt, raken de ratten ook steeds vaker resistent. Dan hebben zij er geen last meer van, maar de dieren die hen eten des te meer. En hoe meer predators (ratteneters) des te minder ratten.

Rattenvanger

Of wij dus over een aantal jaar de rattenvanger van Hamelen moeten invliegen? Ik denk het niet. Het opvolgen van de genoemde adviezen is al een hele verbetering. Geen eten of voer laten slingeren. De eendjes alleen geven wat ze ook echt opeten en dicht onnodige gaten in huizen en andere gebouwen.