Renate Jansen naar eredivisieclub ADO

02 june 2011
Abbenes

Renate begon als vijfjarige met voetbal bij SVA. In een jongensteam, getraind door een oom, later door haar vader. Ze bleef er tot haar vijftiende, waarna ze naar Kagia vertrok, waar ze twee jaar speelde. Inmiddels waren haar talenten opgevallen en kwam ze al enkele jaren uit in nationale meisjesteams. Tegenwoordig is dat bij meisjes onder 19 jaar. Ondertussen trainde ze ook bij de Hogeschool van Amsterdam en een keer per week bij Ter Leede uit Sassenheim in een meisjesteam. Ter Leede is een satellietclub van ADO Den Haag.

Hier viel Renate al op bij trainster Sarina Wiegman, de huidige coach bij ADO Den Haag. De club was voor het eerste dameselftal op zoek naar aanvallers. Nadat Wiegman haar in actie zag tijdens een wedstrijd, benaderde ze Renate en haalde haar in overleg met de KNVB naar Den Haag. En met haar zes andere nieuwe speelsters. Sinds drie weken traint de jonge inwoonster van Abbenes bij ADO, vier tot vijf keer per week.

Kampioen

'Het is een leuk heel jong team', vindt Renate. 'Achttien speelsters, waaronder een aantal bekenden, onder andere uit het nationale team.' ADO wil er alles aan doen om dit jaar kampioen te worden. Tegen zes andere clubs, AZ (de kampioen van vorig jaar), Willem II, FC Utrecht, Heerenveen, FC Twente en nieuwkomer Roda JC, zullen ze dat in de dubbele competitie proberen te bereiken.

Donderdag 21 augustus speelt ADO Den Haag de eerste competitiewedstrijd. Renate heeft er enorm veel zin in om het geel-groen van de club te verdedigen. Ze weet zich omringd door goede verzorgers, een fysiotherapeut en coach Wiegman.

Combineren

Het worden drukke tijden voor Renate. Binnenkort gaat ze ook weer op voor de selectie van het nationale elftal onder 19. Deze week is haar school weer begonnen, het ROC in Amsterdam. In dit laatste jaar gaat ze vier dagen per week stage lopen en één dag naar school. Op donderdag, als ook de competitiewedstrijden worden gespeeld. Renate vertrouwt erop, dat de school zoals altijd 'zal meewerken'. 'Ik moet afwachten hoe het te combineren is.'

Na dit schooljaar wil ze graag verder leren, maar ze weet nog niet wat. Het voetbal bij ADO Den Haag is niet betaald. 'Als het kan wil ik wel graag beroepsvoetballer worden. Of dat lukt ligt veel aan jezelf, of je het op kan brengen.'