Stoomgemaal open op Nationale gemalendag

02 may 2016
Halfweg

Molens en gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. De windmolens maakten plaats voor stoomgemalen en nog later door elektrisch aangedreven gemalen. In Halfweg staat nog een stoomgemaal uit 1852 dat echt onder stoom draait.

Gemalenweekend

Zaterdag 14 en zondag 15 mei is het gemalenweekend in Halfweg. Het museum is op beide dagen open van 10.00 - 16.00 uur. Rond 11.30 uur is de stoommachine in bedrijf. Onder stoom is het gemaal een stuk levende historie, waar de sfeer van vroeger leeft. De geur van smeerolie en de enorme hitte van een met kolen gestookt vuur. De aanblik van de enorme schepraderen is een belevenis op zich en een wandeling over de 40 meter lange balustrade mag niet ontbreken.

Kinderen

Voor kinderen is er van alles te beleven tijdens het gemalenweekend. Bij de 'meterman' kunnen ze interessante dingen zien en doen, ze kunnen de stoker helpen om kolen op het vuur te gooien. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Vrijwilligers, die alles over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.