'Allermooiste vak dat er is'

25 june 2013
Abbenes

Hij wilde al van jongsaf aan het onderwijs in. Al heeft Kapteijn nog even overwogen om bakker te worden. Na de Pabo begon hij op 21-jarige leeftijd bij een stadsschool in Rotterdam. 'Ik wilde niet in militaire dienst. Als je vijf jaar in een probleemgebied werkte, kon je eronderuit komen. Het was een mooie tijd. Ik begon met nog twee jonge leerkrachten. We waren enthousiast, hadden weinig verplichtingen en waren erg gedreven. Hier leerde ik het vak goed.' Kapteijn werkte er dertien jaar waarvan drie jaar als directeur.

Landelijk

Na een fusie belandde hij bij De Tonne. De school sprak hem aan vanwege het landelijke karakter en de ligging. Toen hij hier aantrad, waren er 168 leerlingen. Inmiddels is dit aantal gedaald tot 66 door de vergrijzing van het dorp. 'Het projectmatig onderwijs werd 27 jaar geleden nog als saai ervaren. Er volgde een overstap naar de nieuwe methodes. Maar sinds zes jaar hebben we hier weer projectmatig onderwijs,' blikt hij terug. 'Het is een alles- in- één- methode met sprankelend materiaal. Echt van deze tijd! Iedereen is enthousiast. Ik vind het het mooiste wat we bereikt hebben.'

Een ander hoogtepunt: de metamorfose van het schoolgebouw. Het werd enkele jaren geleden geheel gerenoveerd. 'Lichte kleuren en frisgroen. We hebben toen ook onze huisstijl aangepast. Ik ben er trots op,' licht Kapteijn toe. Maar er waren ook dieptepunten in zijn loopbaan. Zoals het overlijden van een leerkracht, wat een enorme impact had op het hele team, leerlingen en ouders. 'En ook een moeder van een leerling die dodelijk verongelukte. Zoiets blijft je voor altijd bij.'

Klussen

Kapteijn zal zich niet vervelen als hij volgende week afscheid neemt. Tot 1 maart 2014 wordt hij bovenschoolse ICT-coördinator voor VCO Quercus. 'Ik heb een grote tuin. Daar kan ik veel energie in kwijt en ik heb dan meer tijd voor mijn kleinkinderen.' Verder houdt hij van fotograferen en van verbouwen en klussen bij familie. Kapteijn verwacht tijd tekort te komen. Want hij wil er ook veel op uit met de vouwwagen. Hij wordt opgevolgd door Adriënne van Beinum.

Woensdag 3 juli is van 15.30 tot 18.00 uur een afscheidsreceptie op de school voor leerlingen, oud-leerlingen, ouders, genodigden en andere belangstellenden.