Leren over dode hoek

21 may 2012
Badhoevedorp

Tijdens de praktijkdag mochten de kinderen van groep zeven en acht zelf plaatsnemen achter het stuur van de vrachtwagens die belangeloos door de firma's Vrijbloed, Morsch en Antalis beschikbaar waren gesteld. Voor de kinderen was het bijzonder leerzaam om met eigen ogen te zien dat een chauffeur je echt niet ziet als je pal voor of naast de wagen staat. En dat het ondanks alle spiegels en - zoals bij de wagen van de firma Vrijbloed een geavanceerd camerasysteem en ook nog een dode hoek sticker op de wagen - nog steeds bijzonder belangrijk is om vooral niet naast maar achter de wagen te blijven (en dan natuurlijk ook niet pal achter de wagen maar schuin achter de wagen).

Henk van de firma Morsch reed zelfs met zijn wagen over een pylon vlak voor zijn wagen heen, om te demonstreren dat je niet gezien wordt als je vlak voor een vrachtwagen gaat staan met je fiets. Dus als er al een vrachtwagen voor het stoplicht staat, ga dan niet met je fiets voor hem staan om sneller te zijn. Blijf bij ons vandaag, we stinken, we zij zwaar en we zijn gevaarlijk, aldus Henk over de vrachtwagens.

Ook reden de kinderen een parcours op de fiets met een mobiele telefoon in de hand. Zij moesten een rotonde rijden en stoppen voor het zebrapad. Hierbij merkten zij dat het bijzonder lastig is om je hand uit te steken terwijl je aan het bellen bent. Dus: beter niet fietsen en bellen tegelijkertijd.

Het onderdeel slalom rijden met een zware boekentas op je rug was met name voor de kinderen voor groep 8 leerzaam. Zij gaan straks immers naar de middelbare school. Zo konden ze zelf ervaren dat het handiger is om je zware boekentas achter op je fiets te binden.

Als laatste mochten de leerlingen motoragent Dennis de oren van het hoofd vragen over zijn werk, welke geduldig beantwoord werden en mochten zij zelfs even plaatsnemen op de politiemotor.