Burgemeester prijst jeugdige golfers

24 september 2012
Zoetermeer

Van Helden kreeg de wisselbokaal overhandigd uit handen van de net geïnstalleerde Zoetermeerse burgemeester Aptroot. 'Ik kom hier volgend jaar zeker terug om mijn titel te verdedigen'', aldus de Hagenaar tegen Aptroot.

De burgemeester zei in zijn toespraak dat ook de golfsport belangrijk kan zijn om nog meer Zoetermeerders in beweging te krijgen.'Wij mogen in onze stad al niet klagen want 80 procent van de mensen doet aan sport. In andere gemeenten in Nederland komt dit net boven de 60 procent uit.'

Kopman

Van Helden, die vanaf zijn achtste jaar golft, had over twee keer 18 holes met 153 slagen er drie minder nodig dan Quint Koppers, ook van Leeuwenbergh. Dario Antonisse sloot de 'marathon' over twee ronden met 162 slagen af.

Van Helden bleek de kopman van ruim twaalf Leeuwenberghers, die in Zoetermeer hun opwachting maakten. Al vroeg leek het in dit zesde Giga Jeugd Open ,'powered by Gigaset Communications' vooral te gaan om Van Helden en Koppers, die samen in één flight speelden. Bij de laatste vier holes werd duidelijk dat Van Helden de belangrijkste kandidaat voor de eindzege zou zijn.

Enthousiast

Hij was enthousiast over Zoetermeer. 'De baan is lastig, maar ligt er super bij. Het Giga Jeugd Open is daarbij één van de weinige toernooien waar het gaat om in totaal 36 holes. Dat is een uitdaging en je weet dan ook hoe je er voor staat', aldus de eindexamen-havist van het Haagse VCL. 'Ik ga straks studeren en stevig door met golf en hoop dan op een toekomst als professioneel golfer.'

Bij de hogere handicappers (hcp10.1-24.0; netto strokeplay) kwam Tilburger Cas van Ierland (Prise D'eau) vooral door twee ijzersterke laatste holes als winnaar uit de strijd (netto 65).

De sterk acterende Zoetermeerder Milan van Nierop werd zo op de valreep tweede (68), maar accepteerde zijn nederlaag. Een ook uitstekend spelende Edward Enting van Burggolf tekende bij de groep hcp 24.1 - 36 (stableford) voor de eindzege.

Afwezigen

Grote afwezigen waren titelverdediger Mitchell Schoorl uit Noordwijk en Zoetermeerder Jim de Heij (15) van Burggolf, die deelnamen aan het NK Matchplay voor junioren in Amelisweerd. Dit werd bij de jongens gewonnen door Robbie van West. Vóór de finale moest Van West eerst nog langs De Heij zien te komen. Na twee winstpartijen op zaterdag toonde De Heij zich zondag een waardige tegenstander door zich pas op de zeventiende hole gewonnen te geven. Van West: ,'Jim is een goede speler die het me zeker lastig maakte. Uiteindelijk wist ik de partij met 2&1 naar me toe te trekken.''

Marty Thieleman