Buitenleven: Maak tuin niet winterklaar

14 november 2012
Zoetermeer

Met uitzondering van eikenblad, dat bevat looizuur en verzuurt de grond. Bladeren zijn de meest natuurlijk manier van humus toevoegen, vergaan vanzelf en vogels vinden er volop voedsel tussen.

Geen bladafval

Bladafval bestaat niet. Wie een beetje gevoel heeft voor de natuur, weet dat. Natuurlijk: maak gerust terras en paden bladvrij, voor uw eigen veiligheid. Ook is het zinvol om uw grasmat te ontdoen van bladeren, om schimmelvorming te voorkomen. Laat uitgebloeide planten staan. De zaden dienen als voedsel voor de vogels.

In afgestorven stengels overwinteren wilde bijen en tussen de bladeren en stengels zitten kleine insecten en spinnen. Zo is uw tuin ook in de winter een gewild oord voor vogels, die dankzij uw inzicht in de natuur kunnen overleven.

Het winterklaar maken van uw tuin is zo uiteindelijk een kwestie van 'niets'doen. Zo houdt u tijd over. Wat kan het leven toch mooi zijn!

Voor mèèr interessant natuurnieuws, zie: www.natuurnieuwsbrief.weblog.nl en www.twitter.com/@BoswachterRob. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er @Natuurvoorkids.

Rob Wiewel ZOETERMEER