Zoetermeerse veteraan verhaalt over Joegoslavië 1993

21 june 2012
Zoetermeer

Op 30 mei is het boek 'We missen een man, zestien eigenzinnige verhalen van veteranen' officieel gepresenteerd. Op 30 juni wordt in Den Haag de Landelijke Veteranendag gehouden en ook Zoetermeer heeft dit jaar weer een speciaal programma in het kader van Veteranendag.

Meer begrip

Doel van het boek is om in Nederland meer begrip te kweken voor de inzet van veteranen onder vaak buitengewone omstandigheden. En net zo belangrijk, om te laten zien wat voor gevolgen besluiten van politici en bevelhebbers kunnen hebben voor gewone individuen die huis en haard achterlaten om in den vreemde hun opgedragen taak uit te voeren.

De verhalen zijn om die redenen puur en niet geromantiseerd - het was ook niet nodig. Tijden veranderen maar ervaringen en omstandigheden opvallend weinig. Daarom bestrijken de verhalen een periode van eind jaren veertig Nederlands-Indie tot en met Afghanistan toe.

Zoetermeerder Dave Heemskerk (38) is een van de zestien auteurs. Hij verhaalt over een ervaring in centraal Bosnië ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog in 1993. Heemskerk was als 19-jarig dienstplichtig militair VN-soldaat gelegerd te Busovaca en reed een half jaar lang als vrachtwagenchauffeur dagelijks hulpgoederen door het land.

Burgeroorlog

'Onder moeilijke omstandigheden heb ik als Nederlands militair zes maanden voor de VN rondgereden in een door burgeroorlog geteisterd Bosnië. Vluchtelingen, dekens, couveuses, voedsel; van alles heb ik vervoerd over zowel asfalt als onverharde bergweggetjes', aldus Dave.

Zijn verhaal bestrijkt een dag tijdens een noodtransport richting een instelling voor geestelijk gehandicapten. Emotioneel heeft het veel te weeg gebracht om bijna twintig jaar later bewust en intensief de herinneringen op te moeten halen.

Niet aangedikt

Om zoveel mogelijk lezers te bereiken, moeten de verhalen aansprekend zijn geschreven. Een harde voorwaarde was daarom dat de veteranen goed kunnen schrijven en in staat zijn hun verhaal met gevoel te kunnen brengen. Daarom moesten veteranen die aan het boek wilden meewerken zich opgeven, een aantal vragen beantwoorden, vier emoties omschrijven en een samenvatting van hun verhaal op 1 pagina A-4 zetten. Op basis daarvan is streng geselecteerd door de bekende schrijvers Charles den Tex en Thomas Ross en bleven zestien mensen over. Zij kregen tijdens een literair weekeinde professionele ondersteuning van redacteuren en (indien er behoefte aan was) geestelijke hulpverleners.

De zestien auteurs hebben hun ervaring geheel belangeloos in een verhaal gegoten. De opbrengsten zijn voor de ideële instanties het V-Fonds en Stichting de Basis.