Mezzosopraan vs beiaardier

22 august 2014
Leiden

Voor deze gebeurtenis stellen Emma Brown en de beiaardiers Levina Pors en Henk Veldman een speciaal programma samen met werken van onder anderen Grieg, Hahn, Handel, Bach / Gounod en songs uit The Sound of Music en My Fair Lady. Voor een videoverbinding van de toren met het terras van City Hall wordt gezorgd.

De Engelse mezzosopraan en componiste Emma Brown volgde de opleiding Muziek aan de Universiteit van Cambridge en verhuisde vervolgens naar Nederland om haar studie zang en compositie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar kerkmuziek is uitgevoerd in Engeland en Nederland, onder meer in St John's College in Cambridge, de Hooglandse kerk in Leiden en de Laurenskerk in Rotterdam. In 2012 werd haar motet O Nata Lux ten gehore gebracht op de 3 Oktober Herdenkingsdienst in Leiden. Naast kerkmuziek componeert Emma Brown liederen, kamermuziek en theatermuziek, bijvoorbeeld voor Dylan Thomas' toneelstuk Under Milk Wood. Momenteel werkt zij aan een grootschalig werk voor koor en orkest. In juni juni van dit jaar legde zij met een drukbezocht concert in de Hooglandse Kerk met groot succes haar proeve van bekwaamheid af voor de Masteropleiding van het Koninklijk Conservatorium.

Levina Pors studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Arie Abbenes en Todd Fair. Zij bespeelt de raadhuisbeiaard van Bussum en de museumbeiaard van Heiligerlee. Als adjunct-beiaardier is zij verbonden aan de gemeente Raalte en adviseur van Leiden voor de stadhuisbeiaard en van het Leids Carillon Genootschap. Verder is zij uitgever van bladmuziek en automatische muziek ofwel 'versteken' voor beiaard. Dit alles doet zij binnen de firma Edition Pors v.o.f. met als vennoot haar man Henk Veldman. Samen hebben zij inmiddels heel wat plaatsen in Nederland voorzien van automatische beiaardmuziek, waaronder Leiden, Gilze-Rijen, Heerenveen, Rhenen, Hilversum, Laren, Middelstum, Raalte en Harderwijk. In opdracht van het Leids Carillon Genootschap produceerden zij in juni de cd Bim Bam Leiden, de eerste cd die van de Leidse beiaard werd gemaakt.

Henk Veldman studeerde orgel bij Wim van Beek en Theo Jellema. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Teven studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Bernard Winsemius. Hij is organist in Amersfoort en beiaardier in Middelstum, Raalte en Rhenen.