Gouden Spike: Topatleten mikken op WK-limiet

04 june 2015
Leiden

Atletiek zit in Nederland in de lift en dat zal het publiek in Leiden weten ook. Het Dafne Schippers-effect - vorig jaar tweevoudig sprintkampioen op het EK in Z├╝rich - werkt op vrijwel alle atletiekonderdelen door. Zo komt Nicky van Leuveren naar Leiden om zich met de Europese top te meten op de 400 meter, doet kogelstoter Patrick Cronie een aanval op de 20-metergrens en gaat oud-winnares Marlou van Rhijn, paralympisch atlete, op de sprint op jacht naar nieuwe wereldrecords.

Op de sterk bezette 10.000 meter kunnen buitenlandse atleten ongekend snelle tijden (onder de 28 minuten) realiseren. Nationale toppers van het kaliber Michel Butter, Jesper van der Wielen en Tom Wiggers zullen er op de moderne Leidse atletiekbaan alles aan doen om aan te haken.

Daarnaast is er in de vooravond een extra B-serie om jonge talenten aan een limietpoging voor het EK voor junioren te helpen.

Selectie

Voor veel deelnemers geldt de Gouden Spike als selectiewedstrijd voor het WK in China of voor het EK voor atleten onder de 23 jaar. Sprintster Tessa van Schagen van de organiserende vereniging Leiden Atletiek heeft al een ticket op zak voor dat laatste toernooi. In haar achtertuin is zij gebrand op uitschieters op de individuele sprintnummers en op de 4 x 100 meter.

Ook andere lokale helden krijgen de kans om hun kunnen te tonen voor eigen publiek. Om jonge talenten te prikkelen heeft de organisatie enkele onderdelen voor junioren op het programma gezet.

Voor nog meer afwisseling zorgt de pluchen mascotte Spiky, sinds zijn entree in 2014 niet meer weg te denken bij het atletiekevenement op sportpark Leidse Hout. Samen met de organisatie met tientallen officials en honderden vrijwilligers zorgt hij voor een perfecte ambiance voor atleten en de toeschouwers. Zij kunnen voor 5 euro per persoon (onder de 16 jaar zelfs gratis) getuige zijn van enkele uren topsport in Leiden.

Rond 16.00 uur begint het voorprogramma en iets na 21.00 uur zal een jury bekend maken welke atleet of atlete met de felbegeerde Gouden Spike naar huis mag gaan.